Kielsen: Pituffik-rapport skal først i høring

Naalakkersuisut afviser IA's kritik om tilbageholdelse af Pituffik-undersøgelse. Rapporten skal først i høring og oversættes, før den kan blive offentliggjort, lyder det.
Foto © : Nauja Møller/KNR
28. august 2015 19:14

Det er vigtigt, at rettighederne for de personer, der medvirker i advokatundersøgelsen om servicekontrakt-sagen på Pituffik, bliver opretholdt.

Sådan lyder reaktionen nu fra Naalakkersuisut, efter formanden for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, både i går og i dag har kritiseret, at Naalakkersuisut endnu ikke har offentliggjort undersøgelsen - hverken over for Inatsisartut eller for offentligheden.

Det er ikke sket, selv om undersøgelsen blev afleveret for halvanden måned siden.

Læs også Olsvig: Offentligheden bør få indblik i advokatundersøgelsen om Pituffik-sagen

Men der er mange hensyn at tage, siger formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen, i en pressemeddelelse.

- Advokatredegørelsen skal først i høring hos de personer, der er blevet interviewet til undersøgelsen. De har rettigheder som alle andre mennesker, og disse rettigheder skal respekteres. Ligeledes skal vi respektere de rent grønlandsksprogede medlemmer af Inatsisartut, siger Kielsen.

Ifølge Naalakkersuisut-formanden skal den 200-siders lange advokatrapport og høringssvarene også først oversættes til grønlandsk. Og det tager tid, lyder forklaringen.

- Naalakkersuisut vil ikke haste offentliggørelsen af redegørelsen for at tilfredsstille den del af Inatsisartut, der er gode til dansk og derved tilsidesætte de udelukkende grønlandsksprogede medlemmer. IA ønsker vel ikke at ændre på de sproglige arbejdsgange i Inatsisartut? spørger Kielsen i pressemeddelelsen.

Derudover skal der også tages højde for sikkerheds- og undenrigspolitiske aspekter, før rapporten kan offentliggøres,

- Det er således ikke for at være usamarbejdsvillig eller for at være lukket, at Naalakkersuisut ikke har offentliggjort redegørelsen endnu. Vi ønsker åbenhed og samarbejde, som vi også giver udtryk for i koalitionsaftalen. Vi skal dog også respektere rettigheder, sprogforholdene her i landet, samt de sikkerheds- og udenrigspolitiske aspekter i denne sag, udtaler Kim Kielsen.