Julekalender viser det mangfoldige Grønland

Tilrettelæggerne bag DR P1’s julekander “3900 Nuuk” har ønsket at give danskerne et nuanceret billede af livet i Grønland.
Foto © : Åge Olsen
31. december 2015 16:22

Med omkring 350.000 unikke danske lyttere af “3900 Nuuk” er årets julekalender på DR’s P1 nået ud i mange danske hjem.

Og forhåbentlig med svar på lidt af det, som tilrettelæggerne Emil Rothstein-Christensen og Mikkel Rønnau, selv undrede sig over, da de fik til opgave at lave en julekalender til P1's lyttere 'med relation til Grønland'.

- Vi satte os ned og tænkte over, hvad der ville være interessant, og hvad mangler vi at vide i Danmark om Grønland og fandt ud af, at der var en hel del, som almindelige danske radiolyttere mangler at vide om Grønland. Et spørgsmål om nuancer og hvordan tingene egentlig foregår på et hverdagsniveau i Grønland, siger Emil Rothstein-Christensen til KNR.

Hør alle de 24 afsnit her

Ønsker at vise Grønlands mangfoldighed

Tre ugers ophold i Nuuk førte til 24 afsnit med hver deres personlig historie om - og fortalt af - en helt almindelig nuumioq med introduktion af forfatter Niviaq Korneliussen.

Og selv om Nuuk er meget anderledes end resten af Grønland, er den også en lille bid af hele Grønland, mener Emil Rothstein-Christensen.

- Nuuk er heldigvis så mangfoldig et sted, at der er folk fra hele Grønland, der bor der, og også andre, som ikke nødvendivis er født i Grønland. Så der tænkte vi, at vi ville kunne få en eller anden form for perspektiv fra alle dele af Grønland på, hvad det vil sige at være grønlænder i dag, og hvad det vil sige at være nuummioq.

Identitet-søgning er aktuelt

Blandt de mange møder med numiutter har især søgningen efter og debatten om, hvad en “rigtig” grønlænder været interessant for DR-holdet.

- Vores indtryk var, at der inden for de seneste få år er kommet en ny debat om identitet. Ikke at den debat ikke har været der tidligere, men det er, som om, at en ungdomsgeneration er begyndt at ‘clashe’ lidt med forældre- og bedsteforældre-generationens ‘take’ på debatten om, hvad det vil sige at være grønlændere og grønlænderes forhold til Danmark og omvendt. Det, synes vi, var enorm spændende, siger Emil Rothstein-Christensen.

Derfor har det også været vigtigt for tilrettelæggerne, at hvert afsnit blev fortalt af en nuummioq selv - og ikke af en dansk journalist. Dog håber Emil Rothstein-Christensen og Mikkel Rønnau, at “3900 Nuuk” har givet flere danskere lyst til at se nærmere på den fjerne ende af rigsfællesskabet.

- Jeg håber sådan, at folk får lyst til at se Grønland med egne øjne. At se det her smukke land og ekstremt gæstfrie mennesker og få øjnene op for, at Grønland er virkelig meget andet end de lange siders negative fortællinger, der ofte bliver bragt i danske aviser, siger Mikkel Rønnau.