Journalister bliver særligt udfordrede i Grønland

Konfliktsky kilder og alle kender alle-kultur gør det udfordrende at lave journalistik i Grønland. Det fortæller Naimah Hussain, som er ph.d. stipendiat på Roskilde Universitet.
Foto © : KNR
06. marts 2015 11:56

Det kan være svært at bedrive kritisk journalistik i små samfund som Grønlands. En af udfordringerne er, at kilder ikke stiller op til interview, fordi de er konfliktsky og ofte er tro mod politikere og myndigheder.

Naimah Hussain

Journalist, tilknyttet på Grønlands universitet, Ilisimatusarfik. Ph.d.-studerende på Roskilde Universitet om journalistik i små samfund med særlig fokus på Grønland.

Det begrænser ofte kilder, at de dagen efter skal stå ansigt til ansigt med den person, de vil kritisere, fortæller hun.

- I forhold til at få kilder til at stille op til et interview med navn og ansigt, kan det nogle gange være svært, fordi der er en vis konfliktskyhed eller autoritetstro, hvor folk i hvert fald bilder sig selv ind, at det kan give dem problemer at stille op. Så det er noget, journalister kæmper meget med.

Men det er ikke altid negativt, at alle kender hinanden i Grønland.

- Det er helt klart, at der er mange dobbeltroller, når det er et lille samfund som Grønland. Det behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig ting, fordi det, at man kender folk, kan også give en adgang til informationer, som man ellers ikke kunne få. Det kan man få fra kaffemik, og det kan man ikke få, hvis man for eksempel bor i et stort samfund, hvor man ikke møder sine kilder, siger Naimah Hussain.

Læs også Derfor stiller journalister irriterende spørgsmål

Hun peger på, at fordi der er så få medier i Grønland er mediebilledet særlig udsat, når politikerne uden om Inatsisartut blander sig i mediernes arbejde og de rammer medierne arbejder under.

- Det, der er særligt med Grønland, er, at der er så få medier, der er kun en radio med tv-kanaler og to aviser, der ligner hinanden mere og mere.

- Så når politikere på en eller anden måde går ind og bryder eller viser tegn på at bryde armslængdeprincippet, så skaber det en meget stor uro.

Men hvis der var flere uafhængige medier, kunne de understøtte hinanden ved at gå ind og blande sig i hinandens debatter og dermed holde hinanden og politikere mere i ørerne. 

Naimah Hussain er journalist og er tilknyttet på Grønlands universitet, Ilisimatusarfik. Hun er i gang med at studere til ph.d. stipendiat på Roskilde Universitet om journalistik i små samfund med særlig fokus på Grønland.