Johan Lund Olsen: EU bør have plads i Arktisk Råd

Efter Folketingets Grønlands ordfører for SF, Holger K. Nielsen og forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at EU bør have plads som observatør i Arktisk Råd, er IA's medlem i Folketinget, Johan Lund Olsen enig med sine Christiansborg kollegaer og siger, at når EU i fremtiden sidder som oberservatør vil dette betyde en økonomisk gevinst for Grønland og især for Great Greenland og dermed også for fangerne, bygderne og yderdistrikterne.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
29. december 2014 16:29

- Jeg er sådan set meget enig med Holger K. Nielsen og Per Stig Møller i, at EU må gerne sidde som oberservatør og komme ind i varmen i Arktisk Råd, siger Johan Lund Olsen til KNR.

 

Johan Lund Olsen mener, at hvis EU kommer ind varmen i Arktisk Råd vil dette betyde en økonomisk gevinst for Grønland.

Læs også Danmark vil have EU med i Arktisk Råd

- Vi skal jo huske på, at da sælskindsforbuddet blev indført fra EU, godt nok med en Inuit undtagelse, så skete der drastiske ting for Grønland. Great Greenland mistede to cifret million beløb for seks syv år siden, hvor de havde en omsætning på 60 millioner kroner dengang til kun 6 millioner kroner i dag. Så hvis EU ændrer deres politik om sælfangst og hvalfangst, vil det betyde en økonomisk gevinst for fangerne, bygderne og yderdistrikterne, siger Johan Lund Olsen til KNR.

 

Og han er enige med SF's Holger K. Nielsen i, at hvis stormagter som Kina og Indien i dag kan være med som oberservatorer, så bør EU også være det.

 

- De må gerne være med i EU men på betingelse af, at især omkring sæl -og hvalfangst må EU ændre sin politik. Det er jo sådan, at Grønlands sæl -og hvalfangst er bæredygtigt og oven i købet videnskabeligt underbygget. Så EU havde jo ingen ret til at være så restrektiv overfor Grønland. Sagde medlem i Folketinget for IA, Johan Lund Olsen til KNR.