Island tog imod flygtningen Khattab med åbne arme

Mens vi herhjemme stadig debatterer, hvorvidt vi skal modtage kvote-flytninge, så har vores naboland Island modtaget over 500 flygtninge siden 1956.
Khattab Al-Mohammad med hans familie og støttefamile. Khattab står til venstre for juletræet. Foto © : Khattab Al-Mohammad
Skrevet af Malik Brøns
20. februar 2017 09:54

Khattab Al-Mohammad er en af de mange flytninge fra den borgerkrigsramte by Aleppo i Syrien, som gennem FNs flygtningehjælp har fundet vejen til et nyt hjem i Akureyri, Island. Et land der har modtaget ham og hans familie med åbne arme. 

- Island var et sted for mig og min familie, og det er et rigtig godt sted, fordi folk her forstår hvad det betyder at være en flygtning, siger Khattab Al-Mohammad.

Aleppo til Akureyri

Fra at være i skudlinjen blandt ruinerne i Aleppo, mod de vulkaniske plateau og isgletsjer i Akureyri. Det er Khattab Al-Mohammad og hans families historie. De flyttede nemlig til byen Akureyri i januar sidste år og de er blandt den største familie af flygtninge der har taget flugten fra Syrien til Island. 

Khattab og hans familie begyndte deres flugt fra deres hjemland Syrien i 2012, hvor borgerkrigen i Aleppo brød ud. Han har boet i byen Aleppo i mere end 45 år hvor han arbejdede som engelsklærer i et gymnasium.

Foto © : Khattab Al-Mohammad
Arrangement for at vise støtte til Aleppo med Khattab i forgrunden.

Svær situation

Hans historie er ligesom millioner af andre syrere, der ville have Assad til at trække sig fra sit styre. Et oprør, der endte med at mange civile syrere mistede livet.

- Jeg så mange af mine venner og familie blive dræbt, deres hjem ødelagte. Det er en rigtig svær situation. Forestil dig, at jeg ikke har kunne snakke eller ringe til min søster i fem år nu, og jeg ved ikke om hun er i live eller ej.

LÆS OGSÅ På tide at tage imod flygtninge

Island?

Khattab Al-Mohammad vidste dog intet om Island, da de blev tilbudt om at blive sendt dertil, men han tøvede ikke med at sige ja til tilbuddet. 

- Da vi ankom, fandt vi ud af, og det her er det vigtigste, at folk her er rigtig flinke, regeringen gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe os, og de forstår den situation vi står i, siger han til KNR.