Inuit design stjålet

Et meget unikt traditionelt inuit design fra 1920´erne er blevet stjålet af et canadisk sweater firma
29. november 2015 11:51

Motivet blev lavet af en shaman kaldet Ava, der helt tilbage i 1920 fremstillede en parkadragt, der skulle beskytte ham mod folk, der ville ham ondt.

Det unikke design er bevaret for eftertiden, fordi polarforskeren Knud Rasmussen tog et foto af Ava, og brugte det i sine berømte dagbøger fra sine arktiske ekspeditioner.

Designet med store hvide symboler på Angakoqens hellige parka er et meget smukt og unikt mønster.

Så smukt, at det nu er blevet kopieret af det kendte sweater firma KTZ. Og fordi designet er så unikt, er prisen også derefter, nemlig på hele 5000 kroner pr. sweater.

En Inuit familie i Nunavut lagde mærke til websiden, hvor sweateren var lanceret. Salome Awa er oldebarn af shamanen Ava, og blev rasende over, at designeren Kokon To Zai ikke havde spurgt om lov, før hun satte produktionen i gang.

Salome Awa fortæller, at hendes oldefars parka har et åndeligt indhold, som ikke bare må kopieres og, at familien modsætter sig dette tyveri.

Christopher Casuga, som ejer irmaet i Canada, har nu formelt undskyldt til Salome Awa og familien, og vil ikke sælge sweaterne længere.

Grønland oplevede en lignende sag for nogle år siden, da den danske designer Peter Jensen brugte grønlandsk skindbroderi i en serie med elegante modestøvler.

Her var der dog ikke tale om direkte kopi af kendte mønstre, og støvlerne endte med at blive meget populære.