International dag mod selvmord markeret

Paninnguaq Heilmann, stifter af Projekt Inuuneruna, brugte den internationale dag for forebyggelse af selvmord, til at søge støtte og frivillige til en ny hjemmeside, der skal hjælpe ensomme her i landet.
Paninnguaq Heilmann(tv), stifter af Projekt Inuuneruna brugte Iggoraarsuk, Malene Vahl Rasmussen, projektleder, Linda Eriksen, projektmedarbejder, Arnannguaq Davidsen Labansen, projektmedarbejder. Foto © : Paninnguaq Heilmann
10. september 2016 18:36

OPDATERING kl. 20.55: Det er tilføjet til artiklen, at hjemmesiden, som Paninnguaq Heilmann omtaler, hovedsageligt er finansieret af NunaFonden.

I dag har hele verden fokus på selvmordsforebyggelse under parolen: ”Connect. Communicate. Care.” I Grønland er selvmord et alvorligt problem, og Naalakkersuisut har givet støtte til arrangementer i 20 bygder og byer i forbindelse med den internationale mærkedag.

I Nuuk kunne man i Nuuk Center blandt andre møde Paninnguaq Heilmann, der står bag projektet Inuuneruna Iggoraarsuk.

Hun var der for at skaffe penge og frivillige til en ny hjemmeside, hvor folk, der er ensomme eller som har brug for at tale med nogen, kan henvende sig.

- På vores hjemmeside kan de skrive direkte og få svar fra folk der sidder bag computeren og besvarer de henvendelser der kommer, siger Paninnguaq Heilmann om hjemmesiden, der hovedsageligt er finansieret af NunaFonden.

Læs også Lørdag er det verdensdag for forebyggelse af selvmord

Interesserede kunne også skrive sig op til at blive frivillig på den nye hjemmeside.

- Og de frivillige skal igennem et akut krisehjælps kursus, så de bliver i stand til at håndtere de henvendelser, der kommer til hjemmesiden, forklarer Panninguaq Heilmann.

Selvstyret var også repræsenteret i Nuuk Center ved Arnajaraq Poulsen, centerleder ved Centrale Rådgivningsenhed, der rådgiver og vejleder kommunerne på området for udsatte børn og unge.

- Undersøgelser viser, at senfølgerne ved seksuelle overgreb er blandt andet selvmordstanker, siger Arnajaraq Poulsen.

Hun var klar til at tale med interesserede og havde materiale med, der handler om, hvordan man hjælper børn, der har været udsat for seksuelle overgreb.

- Som det er nu er det jo stadig meget tabuiseret, og jeg håber, at markeringen i dag betyder, at folk bliver mere åbne om emnet, siger Arnajaraq Poulsen.

Også Qeqqata Kommunia markerer man dagen, hvor man på skolen i Sisimiut har debat om selvmord klokken 19 i aften.