Landsplanredegørelse: Ingen snak om tvangslukninger i høringssvar

Kim Kielsen undlod at bruge sit høringssvar til at kritisere den Landsplanredegørelse, som han nu har kasseret.
13. oktober 2016 15:50

Den virkelighed og de anbefalinger, der blev skitseret i Landsplanredegørelsen, var tilsyneladende for hård til formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, som har trukket den fra samlingen.

Redegørelsen var ellers i høring fra juni i sommer, men et korfattet svar fra formandens departement undlader at kommentere på anbefalinger i redegørelsen, ligesom hele problematikken omkring sårbare bygder ikke bliver nævnt.

Anbefaler plan for truede bygder

Blandt høringssvarene var der i det hele taget ikke nogen, som læste redegørelsen på samme måde som politikerne - Nemlig at den handler om at tvangsnedlægge bygder.

Læs også Politikerne tør ikke at debattere redegørelse

En af hovedpointerne i landsplanredegørelsen er, at investeringerne vil blive meget små, hvis man spreder dem ud til alle bosteder. Derfor er en anbefaling, at pengene skal investeres de steder, hvor der er størst potentiale for vækst. Redegørelsen anbefaler videre, at investeringerne ikke skal samles få steder, men spredes ud.

Læs også Redegørelse afvikler ikke bygder

Landsplanen peger dog på, at nogle af de bosteder, der i dag oplever fraflytning med tiden vil komme i en situation, hvor lukning bliver et emne. Derfor skal man allerede nu lave en plan for, hvordan det kan foregå på en kontrolleret og dermed ordentlig måde.

Fiskere og fangere ønsker prioritering

En udmelding, der får politikerne til helt at kassere redegørelsen og end ikke tage den op til debat.

Hos organisationerne var tolkningen ganske anderledes.

- Prioritering er vigtigt. Sådan starter KNAPK sit høringssvar og gør det klart, at særligt når det handler om anlægsmidler er det vigtigt at prioritere, så de steder med uforløst potentiale kan modtage de nødvendige investeringer i for eksempel kajfaciliteter.

Læs også Kim Kielsen skrotter Landsplanredegørelse

Hos Grønlands Erhverv er kritikken den stik modsatte af politikernes. Nemlig rapporten ridser en masse problemer og fakta op, men GE savner flere konkrete løsningsforslag og politiske anbefalinger.

Læs også Landsplanredegørelsen samt høringssvar