Indlandsisen besejret af fire grønlandske kvinder

Skrevet af Mads Lynge
30. maj 2006 11:00

De fire grønlandske kvinder, der satte ud for at komme over Indlandsisen på ski, er nu nået over og er nu i bygden Isortoq på Østgrønland.

Dermed er de fire nu de første grønlandske kvinder, som har klaret strabadserne over Indlandsisen.

Amma Kleist Knudsen var ét af ekspeditionsdeltagerne, og hun var både lettet og glad:

- Det har været enormt dejligt at komme til Isortoq, efter så mange dage ude i isen. Det var dejligt at se mennesker. Vi kunne ikke lade være med at fælde en lille tåre, da vi så hundeslæderne med deres førere, siger Amma Kleist Knudsen.

Amma Kleist Knudsen var den eneste deltager fra Sydgrønland, mens de andre er fra det nordlige Grønland.

Folk i Isortoq havde givet dem en storslået modtagelse, hvor blandt andet skolebørnene havde givet dem en pakke indeholdende alt hvad de havde savnet, blandt andet Coca Cola, slik og øl.

Om aftenen var der sammenkomst i forsamlingshuset, hvor der blev serveret kaffe, the og kager.

Ekspeditionsdeltagernes forældre havde også på deres egen måde markeret, at deres døtre havde krydset Indlandsisen, som de første grønlandske kvinder:

- Her i Grønland er der tradition for, at forældre, eller den nærmeste familie efterligner hvad deres børn har gjort af gode ting - på en sjov måde. Andrie's mor og hendes storesøster været rundt i Aasiaat på ski og med pulke. Når de så mødte folk havde de givet dem slik, chokolade og vin. I Sisimiut havde Najannguaq's og Naja's mødre også været rundt på ski og har gået ind i Brugsen og diverse butikker. De har trukket et kurebrædt bag sig, og har gået rundt og sagt, at de nu også ville til at krydse Indlandsisen.

De fire piger startede deres tur den 27.april i år fra Kangerlussuaq, og nåede målet Isortoq på østkysten mandag den 29.maj. En tur på ialt 32 dage.

De fire ekspeditionsdeltagere:

Amma Kleist Knudsen, Qaqortoq

Andrie Sørensen, Aasiaat

Najannguaq Sværd, Sisimiut

Naja Lennert Olsen, Sisimiut