Indhandling af ferske sælskind undersøges

21. marts 2005 14:50

Great Greenland vil undersøge, om fangerne i Illoqqortoormiut fremover vil kunne indhandle ferske (våde, red.) sælskind. En mulighed de hårdt trængte fangere på nordøstkysten er afskåret fra i dag.

Siden efteråret 2002 har Great Greenland modtaget ferske sælskind fra yderdistrikterne Tasiilaq og Upernavik. Det er gået over al forventning. Indhandlingen i 2002 lå på godt 61.000 skind og det steg til næsten 84.000 sidste år. Heraf var kun 13.000 tørrede skind, oplyser økonomichef i Great Greenland Jakob Abelsen.

I Illoqqortoormiut kan fangerne ikke indhandle ferske skind. Great Greenland har nemlig ikke mulighed for at kvalitetsvurdere skindene og det er vigtigt for at kunne give fangerne og indhandleren den rigtige pris for skindene. Det er de kede af i Illoqqortoormiut:

- Det er uacceptabelt at fangerne i Illoqqortoormiut ikke kan indhandle ferske skind. Sådan lyder det fra Jonas Napattooq der er formand for den lokale fangerforening i Illoqqortoormiut.

Men måske er der håb forude. Indhandlingschef Paviâraq Heilmann fra Great Greenland oplyser, at han er i gang med at undersøge mulighederne for at bruge NUKA A/S indhandlingsanlæg i Illoqqortoormiut. Derefter skal det undersøges, om de ferske skind kan flyves frosne til Tasiilaq hvor Great Greenland har et kvalitetscenter.

Hvis det kan lade sig gøre, kan det være, at Great Greenland får endnu flere skind. Ifølge økonomichef Jakob Abelsen er det nemmere for fangerne at indhandle ferske skind i stedet for at have besværet med at rense og tørre skindene. Det har traditionelt været fangerkonernes ansvar, men i vore dage har fangerkonerne travlt med deres fuldtidsjob i den private eller offentlige sektor.

Fangerne i Illoqqortoormiut stod for 668 af de i alt godt 13.000 tørrede sælskind, der blev indhandlet til Great Greenland sidste år.