Inatsisartut andenbehandler finanslovsforslaget for 2018

I dag tirsdag skal finanslovens andenbehandles i Inatsisartut.
Foto © : KNR
Skrevet af Karsten Sommer
07. november 2017 07:54

Naalakkersuisut har fremsat 90 ændringsforslag til andenbehandlingen, og finanslovsforslaget udviser nu et mindre underskud på 8,6 millioner for 2018 og et samlet underskud på 27,8 millioner over de næste fire år.

Blandt de væsentligste ændringer er en nedjustering af indtægterne fra fiskeriet med 10 millioner kroner på rejer og 5 millioner kroner på hellefisk.

Det skyldes blandt andet, at fangsterne af hellefisk i Disko Bugt har været kraftigt faldende, til gengæld går det bedre for det havgående fiskeri efter hellefisk, hvor indtægterne opjusteres.

Naalakkersuisuts forslag til et ensprissystem på el- og vandpriserne i hele landet er også med i ændringerne fra Naalakkersuisut.

Inatsisartuts finans- og skatteudvalg har behandlet ændringerne, og udvalget indstiller alle væsentlige ændringer til godkendelse.

Selvom finanslovsforslaget nu andenbehandles, kan der stadig komme flere ændringer til tredjebehandlingen, da flere forslag endnu ikke er regnet med.

Det drejer sig om Inatsisartuts formandskabs forslag om at øge partistøtten med 30 procent. Det koster to millioner kroner om året.

Dernæst skal Inatsisartut førstebehandle et stort lovforslag om støtte til personer med handicap.

Forslaget har baggrund i FNs handicapkonvention, som Grønland har tiltrådt, og vedtages forslaget vil det koste cirka 75 millioner kroner fra 2019 til og med 2021.