Vestnordisk Råd: Ikke noget at frygte

Efter den 20-årige islandske kvinde forsvandt i lørdags, har der været flere tilkendegivelser fra grønlændere i Island om, at det i disse dage er ubehageligt at opholde sig på naboøen. Men der er ikke noget at frygte.
Foto © : Vestnordisk Råd
Skrevet af Sara K. Jakobsen
20. januar 2017 17:10

- Islændingene er meget flove over, at to mennesker har reageret negativt. Reaktionerne har da også været hurtige, fordi islændingene selv synes, at opførslen er forkasteligt, siger generalsekretæren i Vestnordisk Råd, Inga-Dora Markussen, som bor i Island.

Ejer af Niisa Trawl, Svend Christensen har udtalt til KNR, hvordan besætningen på trawleren Regina C har haft ubehagelige oplevelser, såsom at blive bedt om at gå fra en butik efter tre besætningsmedlemmer af Polar Nanoq er blevet anholdt i forbindelse med en 20-årige kvindes forsvinden.

- Nu er opfattelsen, at alle grønlændere er sådan, og det burde ikke gå ud over dem, sagde Svend Christensen til KNR.

Men sådan forholder det sig ikke, understreger Inga-Dora Markussen.

- Det er også en stærk overdrivelse at drage den konklusion ud fra to menneskers reaktioner. Jeg ved også, at mange islændinge reagerede i går ved at tilkendegive deres støtte, og har givet udtryk for at venskabet ikke ender her. Vi bør vende den om og vise at vi kan samarbejde, siger Inga-Dora Markussen.

I et hvert land er der naturligvis nogle, der reagerer voldsomt, men ifølge generalsekræteren er størstedelen af islændingene retfærdige.  

- Lad os koncentrere os om flertallets reaktioner, og ikke de få der har reageret negativt. Grønlændere er skam velkomne i Island, siger hun.