Qaasuitsup Kommunia: IAer vil bruge 100.000 kroner på at udrydde ræve

IA-politikeren Kristian Jermiassen vil genoptage indsamling af fugleæg. Det kræver dog, at en anden stor æggesamler bliver ryddet af vejen. Men det har han også råd for.
Foto © : Mark Dupont/Flickr
Skrevet af Mads Pedersen
23. maj 2017 11:35

Kristian Jeremiassen, kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia, foreslår, at borgerne kan få 500 kroner per ræv fanget ved Kitsissunnguit og omkringliggende øer ved Qasigiannguit.

På den måde kan man sikre at fuglebestanden stiger i området, lyder det fra Jeremiassen.

Havterner været fredet i Kitsissunnguit og omkringliggende øer siden 2001, grundet en faldende bestand. Det betyder at man ikke kan samle deres æg. 

Men det vil Inuit Ataqatigiits Kristian Jeremiassen lave om på. 

- Den nye generation ved intet om vores gamle kultur, som er at samle fugleæg. Den skik er bevaringsværdig for os grønlændere, mener Kristian Jeremiassen. 

Han mener ikke, at vi mennesker er alene om skylden for, at fuglebestanden i omtalte områder har været faldende. 

Ræven har også en afgørende rolle, og hvis man fjerner dem fra ligningen, er der æg nok til at bestanden vokser igen, og så kan vi mennesker få lov til at samle æg, lyder vurderingen. 

- Ræve spiser store mængder fugleæg. Derfor mener jeg, at Qaasuitsup Kommunia bør lave en tillægsbevilling til det formål at udrydde ræve, siger Jeremiassen.

Han vil foreslå at give borgerne mulighed for at fange ræve i en bestemt periode med kontrolleret fangst, og at hver ræv skal udløse 500 kroner til den, der fanger dyret. 

Jeremiassen ønsker at lave en tillægsbevilling på 100.000 kroner i alt. 75.000 til at få fanget ræve og 25.000 kroner til at kommunen holder kontrol med fangsten. 

Kristian Jeremiassens forslag er sendt til kommunalbestyrelsen. I dag kan man få 125 kroner, hvis man skyder en ræv i Qaasuitsup Kommunia.