URAN IA og Avataq revser Grønland og Danmark for uran-støtte

OPDATERET kl. 9.15 Naalakkersuisut begår løftebrud om en uran-folkeafstemning, og Danmark har indirekte støttet vejen til mulig uran-udvinding i Kvanefjeldet, mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) og formanden for Avataq foruden en række andre støtter.
11. februar 2016 06:10

”Vi kræver en folkeafstemning om udvinding af uran i Grønland”.

Sådan lyder overskriften i en kronik i Politiken i dag, som bl.a. folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit og formanden for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup, står bag med støtte fra flere danske partier og natur- og miljøorganisationer.

I kronikken langer forfatterne hårdt ud efter både den grønlandske og danske regering i sagen om en uran-mine i Kvanefjeldet. 

De kritiserer naalakkersuisut for løftebrud, fordi den ikke ønsker at holde en lokal folkeafstemning om uran-projektet i Sydgrønland. Sådan som Siumut ellers lovede flere gange under Aleqa Hammonds tid som naalakkersuisut-formand. 

Men også Danmark bærer et stort ansvar for, at en uran-mine måske snart kan være en realitet i Grønland, mener forfatterne.

Den danske stat og en række firmaer har siden 1970’erne lavet et stærkt lobby-arbejde til fordel for uran-udvinding, bl.a. ved at yde millioner af skattekroner til forskning i uran hos Risøs Forsøgscenter, mens også det daværende EF - nu EU - postede penge i forskningen af uranmængden i Kvanefjeldet.

Og her har man mere eller mindre bevidst valgt at se bort eller nedtone de mulige miljøkonsekvenser ved udvinding af uran, mener forfatterne.

- Det høres ofte, at den (danske regering, red.) er neutral i uranspørgsmålet, men det er langtfra tilfældet. Tværtimod har den via sine institutioner proaktivt virket for, at de sundheds-og miljømæssige konsekvenser af de storskalauranmineprojekter, den forrige og nu også den nye grønlandske regering håber at gennemføre, ikke kommer frem, skriver forfatterne i kronikken.

Også Enhedslisten, Alternativet, Vedvarende Energi og foreningen Urani Naamik og NOAH Friends of the Earth står bag kronikken.