IA har takket nej til to regeringstilbud

Siumut har både bejlet til Inuit Ataqatigiit som del af en koalitionsregering og endda tilbudt oppositionspartiet hele magten som mindretalsregering. Men begge tilbud blev afvist.
01. oktober 2014 13:23

Formand Sara Olsvig og resten af IA-gruppen vil have folkets mandat. IA vil have valg.

- Vi fik et tilbud fra Kim Kielsen, som jo er fungerende formand for Naalakkersuisut - først et tilbud om koalitionsaftale. Til det havde vi et meget klart svar - for det første har vi svært ved at forhandle om en koalitionsaftale med et parti, hvor vi ikke ved, hvem der er deres formand, hvor vi i øvrigt ikke ved, hvem der er formand for Naalakkersuisut. Så det har vi takket nej til.

- For det andet fordi vi ikke kan indgå en koalitionsaftale med et parti, som i den grad har været utroværdigt i denne her sag. Så vi har sagt meget klart til Siumut og Kim Kielsen, der må udskrives valg. Befolkningen må spørges på ny, vi kan ikke leve med, at landet bliver mere og mere splittet, siger Sara Olsvig til KNR.

- I forhold til at blive en mindretalsregering - det har vi selvfølgelig drøftet i partiet, men vores klare svar var allerede i morges: Nej, det ønsker vi ikke. Hvis vi skal sidde i regering og særligt, hvis vi skal være et regeringsledende parti, så vil vi have folkets mandat, fastslår formanden.

Folkets tillid på spil
I den givne situation, hvor Aleqa Hammond har trådt ved siden af, ville IA sansynligvis stå meget stærkt i tilfælde af, at der udskrives valg. Men det er ikke derfor, Sara Olsvig og partifællerne går ind for nyvalg.

- Det, der er vigtigst for os nu, det er, at vi får genoprettet tilliden til parlamentet til Inatsisartut, tilliden til regeringsførelsen i landet. Og det mener vi kun, kan gøres ved et valg. Det er fuldstændig op til befolkningen at stemme, som befolkningen vil ved et valg. 

- Vi vil ikke bare overtage regeringsmagten uden at have folkets mandat, siger Sara Olsvig.

Hvis der udskrives valg på tirsdag, når Inatsisartut samles igen, vil det ifølge formand Lars Emil Johansen foregå seks uger senere, nemlig den 18. november.