Hvem har ansvar for havets spøgelsesnet

Fiskerne har ansvaret for fiskeredskaberne, også når de går tabt. Men myndighederne bør hjælpe, påpeger KNAPK.
Tilfældigt opfisket spøgelsesnet i Ilulissat. Foto © : Rink Heinrich
13. juli 2017 07:29

Det behøver ikke altid at være myndighederne, der får ansvaret for at rydde op i havet efter mistede fiskeredskaber.

Fiskerne kan selv gøre en indsats, mener en tidligere lokalformand for fiskerne.

- Jeg synes det bør diskuteres hvordan spøgelsesnet kan opfiskes. Det behøver ikke være dyrt, fordi der er mange fonde der kan støtte sådant et projekt, som for eksempel kommunen eller KNAPK, siger Konrad Ananiassen.

Han var formand for den lokale fiskerforening i Sydgrønland i 80'erne, hvor de havde et projekt med opfiskning af spøgelsesnet.

LÆS OGSÅ Spøgelsesnet findes også i Grønland

GFLK: Fiskernes ansvar

Også i Grønlands Fiskeri Licenc Kontrol, GFLK, påpeger man, at fiskerne sidder med ansvaret for at rydde op.

- Med hensyn til tabte fiskeredskaber, så er det fiskerens ansvar alene, at sikre sig at han får dem afmærket korrekt og at han også kan bjærge dem igen. Og hvis han mister dem, så er det også hans ansvar at få dem bjærget igen, siger fiskerilicensinspektør Mads Trolle Nedergaard.

Han oplyser, at GFLK i år har bjærget omkring 45 garn i Sydgrønland. Det er garn, der ikke er direkte mistede, men blot efterladt af ejerne da sæsonen sluttede.

LÆS OGSÅ Efterladte fiskenet er livsfarlige for fisk og fugle

KNAPK: Solidaritet påkrævet

Hos fiskernes organisation KNAPK ser man lidt anderledes på det.

Da fiskeriet er Grønlands største erhverv som hele samfundet nyder godt af, bør samfundet - herunder myndighederne - hjælpe til med at holde havene rene, påpeger KNAPKs formand.

- Solidaritet er på sin plads når tingene hænger sådan sammen. Det der mangler er faste udgifter til oprydning fra myndighedernes side, når fiskerierhvervet er den vigtigste beskæftigelsesområde i Grønland, siger formand for KNAPK, Henrik Sandgreen.

Han nævner som eksempel, at der tidligere har været en oprydningsaktion i daværende Ilulissat Kommune. Her måtte fiskerne indstille deres indhandling under oprydningen. Det kostede derfor fiskerne penge at rydde op.

- Det er alt for nemt at sige at fiskerne skal selv betale. Det er ikke på sin plads, anfører Henrik Sandgreen.