Hjerneblødning bliver hyppigere i fremtiden

Rygning og alkohol øger risikoen for hjernebløbning. Sundhedsvæsenet forventer at antallet af hjerneblødninger vil stige i de kommende år.
Skrevet af Noah Mølgaard
17. juni 2011 08:46

Antallet af hjerneblødninger i Grønland har ellers været lavere i forhold til andre lande. Men sådan bliver det ikke ved med at være. Naalakkersuisut forventer at den ændrede livsstil og længere levealder vil medføre hyppigere tilfælde af hjerne blødning.

Det er medlem af Inatsisartut for Siumut Malik Berthelsen, der har stillet et paragraf 37 spørgsmål til Naalakkersuisut om hyppigheden af den sygdom, der i værste tilfælde invaliderer patienten. Det er typisk med delvis lammelse og talebesvær.

Antallet af hjerneblødninger ligger på omkring 107  i disse år, men vil som nævnt formentlig stige i de kommende år.

- Rygning er en meget disponerende faktor, men misbrug af alkohol har også betydning, skriver medlem af Naalakkersuisut for sundhed Agathe Fontain i sit svar til Malik Berthelsen.

Det er meget op til den enkelte at forebygge tilfælde af hjerneblødning. Livsstilssygdommer kommer nemlig også som følge af for lidt motion og kostvaner. Livsstilsambulatorierne Inuunerissarfiit er oprettet for at forebygge livsstilssygdomme.

Agathe Fontain oplyser også at Naalakkersuisut vil til efteråret tage initiativ til øget forebyggende indsats og bedre rehabilitering i samarbejde med kommunerne.