Hjælp til fiskerne i Uummannaq: Transportskib er på vej

En trawler er på vej til Uummannaq, hvor den skal hjælpe de trængte fiskere med at indhandle deres fangst. Det har Naalakkersuisut netop godkendt.
Det betyder, at fiskerne fra i dag tirsdag igen som normalt kan indhandle til Royal Greenlands fabrik i Uummannaq. Arkivfoto. Foto © : Forsvaret
Skrevet af Kathrine Kruse
01. oktober 2019 15:02

Nu kan fiskerne i Uummannaq igen indhandle deres fangst. Det har ikke været muligt i 12 dage, fordi byens to fiskefabrikker har været lukket på grund af olieforurenet vand.

Naalakkersuisut modtog mandag en ansøgning fra Royal Greenland om indsættelse af en trawler, der skal transportere fersk indhandlede råvarer fra Uummannaq til bearbejdning på koncernens fabrikker i Qasigiannguit og Ilulissat.

Og sent mandag eftermiddag godkendte Naalakkersuisut ansøgningen.

- Godkendelsen skal vare, indtil vandsituationen bliver stabiliseret, siger Jens Immanuelsen (S), der er naalakkersuisoq for fiskeri.

LÆS OGSÅ Peter Grønvold fra Uummannaq: Forfærdeligt at leve uden rent vand

Det betyder, at fiskerne fra i dag tirsdag igen som normalt kan indhandle til Royal Greenlands fabrik i Uummannaq, oplyser Royal Greenland i Uummannaq til KNR.

31 fabriksarbejdere fortsat hjemsendt

Det indhandlede råvarer bliver samlet i Royal Greenlands kølelager i Uummannaq. Derefter bliver de transporteret på trawleren til Qasigiannguit og Ilulissat.  

Det betyder også, at 31 fabriksarbejdere fortsat er ikke kan gå på arbejde på fiskefabrikkerne i Uummannaq. Produktionen er stadig indstillet på grund af det forurenede vand. 

Royal Greenland i Uummannaq forventer nemlig kun at beskæftige fire om dagen og tre om aftenen til modtagelse af fiskernes fangst. 

LÆS OGSÅ 8 til 10 borgere har haft symptomer i weekenden

Royal Greenland oplyser på sin hjemmeside, at trawleren Sermilik nu er på vej mod Uummannaq fra Sydgrønland, og at den forventes at være fremme i løbet af et par dage.

Både de lokale fiskere i Uummannaq og Siumuts medlem af Inatsisartut, Karl Kristian Kruse, har krævet enten et indhandlingsskib eller et transportskib indsat i Uummannaq.

Det var en medarbejder i Nukissiorfiit, der ved en fejl hældte transformerolie i Uummannaqs vandforsyning. Det skete 11. september, men fejlen blev først opdaget fredag 20. september.