Havisen betyder stadigvæk enormt meget

Inuit har gennem generationer kendt havisens betydning for livet i de arktiske egne. Dog er det en sjældenhed, at dette bliver dokumenteret til gavn for efterkommerne. Men i en ny bog ”The Meaning of Ice” bliver denne viden overleveret og dokumenteret af fangere fra Clyde River i Nunavut, Barrow i Alaska og Qaanaaq.
29. august 2013 06:37

Det sker gennem fortællinger og tegninger, hvor viden om naturen og i særdeleshed havisens betydning som eksistensgrundlag for Inuit bliver dokumenteret.

Bogen er udkommet som et resultat af et tværfagligt og internationalt samarbejde mellem fangere - unge som gamle - og akademikere inden for forskellige områder, antropologi, geografi og glaciologi.

Drivkræfterne bag værket er blandt andre Shari Fox Gearheard fra Canada, Henry Huntington fra USA, Lene Kielsen Holm og Toku Oshima her frra landet. Udover dem har der i hvert deltagerland været en gruppe, der i skriftform har nedfældet slæderuterne, brugen af de forskellige dyr og udbredelsen af havisen i et område. Samtidig har man anvendt illustrationer i form af kunst og detaljerede tegninger.

I den velillustrerede bog, som for nuværende kun er udgivet på engelsk, findes ikke mindre end 70 benævnelser for is-miljøet. Bogen vil udkomme på grønlandsk, Inuppiaq og Inuktitut senere, oplyser Grønlands Natuirinstitut i en pressemeddelelse.

Overskuddet fra salget af bogen vil gå til de tre deltagende byer - Barrow, Clyde River og Qaanaaq - og vil blive brugt i fangeres undervisning af børn og unge i brugen af de levende ressourcer og overlevelsen i det arktiske miljø.