Hans Enoksen: Skal vores strømper også undersøges?

Formanden for Partii Naleraq er uenig i et lovforslag om at inatsisartutmedlemmers økonomiske interesse skal være offentligt tilgængelige.
Skrevet af Sandra Meinecke
10. marts 2015 11:53

Partii Naleraq er uenige i et nyt lovforslag, som skal sikre mere gennemsigtighed blandt politikerne.

Forslaget, som fredag kom fra Inatsisartuts formandskab, skal gøre det lovpligtigt for inatsisartutmedlemmer at offentliggøre deres økonomiske interesser, så der ikke hersker tvivl blandt vælgerne om politikernes habilitet.

- Personlig er jeg ikke enig, at medlemmer i Inatsisartut skal fremlægge deres indkomster i al offentlighed. Det kan ikke være på sin plads, at medlemmerne skal undersøges for, hvad de har i lommerne, siger formanden for Partii Naleraq Hans Enoksen og fortsætter.

- Vi er mennesker som alle andre. I forslaget bliver vores familier indblandet i indkomstforholdene, og når disse er offentlige bliver man forfulgt. Den åbenhed, der kræves i forslaget, ender med, at man vil undersøge, hvilken strømper medlemmerne i inatsisartut bruger, siger formanden for Partii Naleraq Hans Enoksen.

LÆS OGSÅ Transparency Greenland: Lovforslag skaber øget gennemsigtighed

Partiformanden mener dermed ikke, at medlemmerne i Inatsisartut skal fremlægge deres erhvervsinteresser, som lovforslaget eller lægger op til.

I forslaget kom formandskabet også med en sanktionsmulighed, hvis medlemmerne ikke offentliggør deres økonomiske interesser. Forslaget lød på, at det skulle gøres muligt at fjerne det tilskud partierne får per mandat - det såkaldte mandattilskud, som er på 210.000 kroner.

Hans Enoksen, er dog enig i, at det er hensigtsmæssigt, hvis medlemmerne der for eksempel er medejere i store mineselskaber, skal fremlægge deres indkomster. Men hvor grænsens skal gå, kan han ikke svare på.

LÆS OGSÅ Lovforslag: Politikerne skal offentliggøre deres erhvervsinteresser

I forslaget om at gøre det lovpligtigt, er et led i den nye koalitionsaftale - alligevel forholdt Naalakkersuisut sig tilbageholdne. I deres bemærkning skriver de, at de ikke synes, der skal benyttes økonomisk tvang og sanktioner, der rammer andre en de der bryder reglerne.

Forslaget om at gøre det lovpligtigt, er et led i den nye koalitionsaftale - alligevel forholdt Naalakkersuisut sig tilbageholdne, overfor forslaget. I en bemærkning skriver de, at de ikke synes, der skal benyttes økonomisk tvang og sanktioner, der rammer andre en de der bryder reglerne.