Hans Enoksen fejrede Island

Formanden for Inatsisartut Hans Enoksen har i denne uge været i Island for at deltage i fejringen af 100-års dagen for, at Island blev en fri og suveræn stat.
Skrevet af Karsten Sommer
21. juli 2018 12:49
Versionist Ane-Marie Petersen

Fejringen fandt sted i onsdags ved Thingvellir, som er et historisk mødested for det islandske parlament, Altinget, helt siden året 930.

Formanden for Inatsisartut lykønskede i sin tale sin islandske kollega, parlamentsformand Steingrímur J. Sigfússon, og sendte sin lykønskning til hele det islandske folk.

- Det der skete for 100 år siden viser, hvordan to lande i gensidig respekt kan komme frem til en aftale, der sikrer begge den fulde suverænitet og selvstændighed, samtidig med at det gode forhold landene imellem bevares, påpegede Hans Enoksen.

Som repræsentant fra Danmark talte formanden for Folketinget, Pia Kjærsgård.

Dette førte til udvandring fra ceremonien af flere islandske politikere, i protest mod Pia Kjærsgårds tilknytning til det indvandrerkritiske Dansk Folkeparti.

- Uopdragent, kalder Pia Kjærsgård de politikere der udvandrede.

Og præsidenten for Altinget, Steingrímur J. Sigfússon, har efterfølgende giver Pia Kjærsgård en uforbeholden undskyldning for hændelsen.

- Jeg er dybt uenig med dem, der benyttede festlighederne til at kaste en skygge over et ellers meget vellykket arrangement, siger Steingrimur Sigfússon til DR Nyheder.