Hård budgetkritik fra Demokraterne

Partierne står i kø med hård kritik af Naalakkersuisut, efter at Vittus Qujaukitsoq (S) onsdag efter stort pres offentliggjorde status på landskassen.
Anda Uldum Foto © : KNR
27. november 2014 12:14

De gentagne spørgsmål blandt partilederne er: Hvorfor gik der halvanden måned før naalakkersuisoq for finanser ville offentliggøre tallene, og hvorfor kommer der pludselig så stort underskud i landskassen i år?

- Vi har ventet længe på den, og vores frygt for det store underskud blev bekræftet, da budgetopfølgningen blev offentliggjort. Den økonomisk krise i landet er meget, meget alvorlig, og det er bekymrende, siger formanden for Demokraterne, Andreas Uldum.

Læs også Ekspert: Budgettet for 2014 er et skønmaleri

Alt for optimistisk
Han forstår ikke, hvordan man kan regne så meget forkert, så et forventet overskud bliver vendt til et underskud på omkring en kvart milliard.

- Jeg gider ikke høre på dårlige undskyldninger om vigende indtægter fra tobak og alkohol. Det kan umuligt være hele forklaringen.

Læs også Landskassen mangler kvart milliard

- Jeg tror, at forklaringen er, at Siumut og Atassut har været alt for optimistiske, da de satte sig sammen og udarbejdede Finansloven for 2014. Det er ganske enkelt rystende, at de to partier ikke har mere sans for økonomi og økonomisk styring, siger han i en pressemeddelelse.

Ca. 500 millioner i 2009
Andreas Uldum gør også opmærksom på, at da Demokraterne sammen med Inuit Ataqatigiit overtog magten i 2009, var det med et underskud i landskassen på omkring en halv milliard.

- Denne gang har de to partier på blot halvandet år formået at køre vort land helt ud på afgrundens rand, og de nye og opdaterede budgettal viser desværre, at det står endnu værre til, end nogen af os havde frygtet, slutter Andreas Uldum.

Læs alt om hullet i landskassen her.