Håndbog skal guide dig og mig i vores ret til ytre os

Departementet for Sundhed var helt galt på den, da en tillidsmand fik en skriftlig advarsel efter at have udtalt sig negativt om sin arbejdsplads. Men sagen er langt fra enestående, påpeger Transparency Greenland.
Anita Hoffer, Transparency Greenland Foto © : KNR
Skrevet af Sandra Meinecke
16. oktober 2014 06:34

Må man udtale sig om forholdene på sin arbejdsplads? Og er der grænser for ytringsfriheden?

Det er spørgsmål, som en stor del af landets borgere og myndigheder går og tumler med - i hvert fald hvis man skal tro Transparency Greenland.

De er derfor i gang med at lave en håndbog, som skal kunne give borgere, medarbejdere og myndigheder overblik over, hvornår det er i orden at udtale sig, og om hvad.

- Vi har helt klart en opfattelse af, at der er ansatte som ikke tør ytre sig af frygt for, hvad det måtte have af følger, men også forbi de ikke ved, hvor grænsen går, hvad må de rent faktisk gerne må ytre sig om, siger Anita Hoffer, som er formand for Transparency Greenland.

- Det vil vi gerne være med til at skabe noget vejledning omkring, og også give et arbejdsredskab, som man kan arbejde ud fra og det, håber vi selvfølgelig, vil skabe noget debat om offentligt ansattes ytringsfrihed, siger Anita Hoffer

 

Ytringsfriheden på prøve
Tidligere i år var der ballade i pressen over forholdene på afdeling A1. Frank Simonsens, som er fælles tillidsmand for sygeplejersker og sundhedspersonalet, ledelse beder ham udtale sig til journalisterne. Så det gør han sammen med sin kollega sikkerhedsrepræsentanten.

Men så begyndte balladen for alvor: artiklerne blev bragt, men Frank Simonsens ledelse var ikke tilfredse med citaterne - hans udtalelser var i ”illoyale”.

Tilbage stod den uforstående tillidsmand med en skriftlig advarsel og frygten for at miste sit job. Men hans situation er langt fra enestående, fortæller Anita Hoffer.

- Myndighederne i den her sag, har overtrådt grænserne for de offentligt ansattes ytringsfrihed. Men der er forskellige sager, hvor vi kan se, at det er sket.

Kringlede regler
Håndbogen, som Transparency Greenland arbejder på, skal være med til at gøre det mere tydeligt, hvor grænserne går, for de er umiddelbart svære at regne ud, men Anita Hoffer vil alligevel gerne gøre et forsøg:

- De går jo på, at man har ytringsfrihed som offentlig ansat. Men man må ikke udtale sig om noget som enten er fortroligt, som man har tavshedspligt om eller som i øvrigt kan skade de offentlige myndigheder, siger Anita Hoffer og tilføjer:

- Men når man udtaler sig konkret om nogle forhold - og særligt arbejdsforhold - så har man ret til at udtale sig om det som ansat. Det henviser ombudsmanden også til.

Og når borgere og myndigheder er i tvivl om deres ret til at udtale sig, er konsekvensen at dårlige forhold og urimeligheder ikke bliver belyst - og det kan er ifølge Anita Hoffer skidt for samfundet.

-Man kan i hvert fald sige, at offentligheden jo har brug for få at vide, hvordan tingene står til. Så der er jo brug for, at de offentlige ansatte netop ytrer sig - så offentligheden kan få kendskab til forholdene.

 

Afgørelsens time
Tirsdag slog Inatsisartuts ombudsmanden i sin afgørelse af Frank Simonsens sag fast en gang for alle, at tillidsmanden var og er i sin fulde ret til at tale om arbejdsforholdene på A1. Også negativt. Også om ledelsen. Også om manglende tillid.

I ledelsens advarsel skrev de, at udtalelserne ikke var forenelige med vedkommendes opgaver som tillidsrepræsentant, og at udtalelserne var en "illoyal handling mod ledelsen på afdelingen og sundhedsledelsen".

Med der er de helt galt på den, mener ombudsmanden.

- Det er efter min opfattelse helt oplagt, at medarbejderen ikke med sine ytringer har overtrådt sin tavshedspligt, skriver ombudsmanden i sin afgørelse af sagen.

Derfor er det en lettet Frank Simonsen, der nu venter på, hvad sundhedsledelsens vil sige til ombudsmandens afgørelse.

Gitte Arvegaard, som er afdelingschef for Jura og Service, i Departement for Sundhed oplyser, at de ikke udtaler sig om personalesager, men understreger, at de i almindelighed tager ombudsmandens afgørelser til efterretning.