GSG koster over 50 millioner om året

Det nye geosurvey, der skal overtage for GEUS bliver en skrabet model, men stadig en stor udgift.
14. marts 2014 08:03

Drømmen om et grønlandsk geosurvey ved navn GSG kommer til koste 51,5 millioner om året i drift. Det kommer frem i et svar på et paragraf 37 spørgsmål fra Demokraternes formand Anda Uldum til naalakkersuisoq Jens Erik Kirkegaard (S).

Ideen med GSG er at overtage mange af de opgaver, som GEUS i dag varetager, så Grønland selv bliver ejere af de indsamlede informationer omkring mineraler og olie her i landet.

Det nye GSG skal have 40 ansatte heraf 25 videnskabelige og omkring 15 i administrationen. Driftsbevillingen bliver på 40 millioner, og hertil kommer så en projektbevilling på 11,5 millioner kroner. Samlet 51,5 millioner kroner. Der til skal selvfølgelig også lægges en stor anlægsudgift til bygninger og materiel.

Det er dog ikke alle sammen nye penge, der skal findes. Således har Departementet for råstoffer allerede en bevilling på 19,5 millioner, så det samlet drejer det sig om 32 millioner, som skattefar Vittus Qujaukitsoq skal finde. Dog håber Naalakkersuisut også, at fonde vil være med til at dække nogle af udgifterne.

Det nye geosurvey bliver en noget skrabet model i forhold til GEUS, som årligt bruger 100 millioner på Grønland. Jens Erik Kirkegaard gør det dog klart, at han stadig agter at fortsætte samarbejdet med GEUS en tid endnu.

Ifølge Naalakkersuisuts strategi for mineraler og råstoffer, skal det nye GSG starte inden for de næste fire år. En udmelding, som skeptikere har kritiseret, da de mener, at det tager længere tid at opbygge og tiltrække kompetencer. Derfor er samarbejdet med GEUS også nævnt i den seneste version af strategien, mens samarbejdspartneren var helt ude af den oprindelige strategi.