Grønlandske studerende vil blive ramt af ændret dansk SU

Grønlandske studerende i Danmark bliver ramt, hvis den danske regerings plan om at ændre SU-systemet bliver til virkelighed.
Skrevet af Kenneth Elkjær
01. september 2016 06:42

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs præsenterede tirsdag den danske regerings forslag til et 'mere robust SU-system', som de ønsker indført fra 2019. Lars Løkkes regering foreslår at skære i de studerendes stipendie, mens de samtidig vil give dem mulighed for at arbejde mere og låne flere penge af staten.

Hvis regeringens forslag bliver til virkelighed, vil det også ramme grønlandske studerende i Danmark, som modtager dansk SU. Det bekræfter afdelingschef Daniel Gottrup fra Departementet for Uddannelse, Forskning, Kultur og Kirke.

Regeringen foreslår, at stipendie-delen bliver skåret med 20 procent. Til gengæld vil de hæve det skatte- og rentefri beløb, man kan låne af staten hver måned med 20 procent. De ønsker også at hæve det beløb, som de studerende må tjene ved siden af deres studie.

Ifølge Ulla Tørnæs kan de studerende opretholde samme indtægt som i dag. Hvis de enten tager et SU-lån eller arbejder mere.

SU på videregående uddannelse

I dag er SU-satsen på 5941 kroner før skat hver måned, men regeringen lægger op til, at den i fremtiden skal sænkes til 4753 kroner før skat. Det er en forskel på 800 kroner.

 

Til gengæld skal det være muligt for de studerende at optage et skatte- og rentefrit SU-lån på 4344 kroner hver måned. Det er 1300 kroner mere, end det er muligt at låne i dag.

 

På den måde kan det samlede beløb, der tikker ind på bankkontoen hver måned, blive 500 kroner større.

 

Dog vil en større del af den samlede SU være et lån, som senere skal betales tilbage til den danske stat, hvis man vælger den løsning.

 

Hvis man vælger at låne det maksimale beløb, vil man årligt gældsætte sig for 52.000 kroner. I dag er det beløb maksimalt 36.500 kroner årligt. Under uddannelse bliver lånet ikke tilskrevet renter.

 

Fribeløbet, de studerende må tjene ved siden af SU, bliver hævet fra 11.992 til 12.992 kroner om måneden.

 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark

Øget fradrag

Ulla Tørnæs og den danske regering vil samtidig indføre et større beskæftigelsesfradrag for nyuddannede.

De første tre år, efter de studerende er færdige med deres uddannelse, kan de få fordoblet deres fradrag, hvis de får et job.

Fradraget er maksimalt på 17.000 kroner om året, men med de nye regler vil de nyuddannede få et fradrag på op til 34.000 om året. Det giver 8700 kroner ekstra på bankkontoen hvert år, som kan vælge at bruge til at afdrage gæld, hvis man har lånt penge under sin studietid ifølge regeringens tal.

Der er dog et lille mén. For det kræver, at man efter sin uddannelse bliver boende i Danmark, hvis man vil have gavn af det øgede beskæftigelsesfradrag.

I Departementet for Uddannelse kigger man nøje på, hvilke konsekvenser de nye regler kan få for Grønland, fortæller afdelingschef Daniel Gottrup.

- Lovgivningen (fradraget, red.) vil kun gælde for dem, der bliver i Danmark. Vi er ved at kigge på, hvad det betyder for vores evne til at få studerende tilbage til Grønland, når de har studeret i Danmark, siger han.

Indtil videre er ændringerne blot et politisk udspil fra den danske regering. Politiske forhandlinger mellem partierne på Christiansborg vil vise, hvordan SU-systemet endelig kommer til at se ud i fremtiden.