Grønlandske designere hitter i udlandet

Grønlandske modedesignere oplever stigende interesse i udlandet, og især japanerne er faldet pladask for Isaksen og Bibi Chemnitz' produkter.
Rita & Nickie Isaksen til modemesse i København Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
28. januar 2015 16:13

KØBENHAVN: Danske og udenlandske modedesignere har i dag travlt med at klargøre shows og stande med kollektioner for vintermoden 2015/16 til Copenhagen Fashion Week, som åbner i dag.

Her er grønlandske designere som bl.a. Isaksen og Bibi Chemnitz repræsenteret. Men faktisk har begge modefirmaer travlt med forretninger i det store udland samtidig. 

Designfirmaet Isaksen, der er ejet af mor og datter - Nickie og Rita Isaksen - har for nyligt indgået en kontrakt med et tysk modeagentur fra Düsseldorf, der lige nu repræsenterer firmaet på en modemesse i Hamborg.

- De står og repræsenterer Isaksen i Hamborg under messen dér, og på den måde har vi en større synlighed og kontaktflade til de danske besøgende, men også udenlandske, som kommer hele vejen igennem i både København, Hamborg og andre steder, fortæller Nickie Isaksen til KNR.

Også Bibi Chemnitz har travlt i udlandet.

- Jeg er lige landet i dag, efter at have været til Men’s Fashion Week i Paris og skal af sted igen til marts, hvor det er Women’s Fashion Week dernede, fortæller Bibi Chemnitz, der har flere aftaler med internationale kunder i løbet af den danske modeuge.

Grønlandsk aftryk sælger

For der er nemlig en stigende interesse for grønlandsk design og mode i udlandet. Det oplever firmaerne på messer, promotion-ture og salget på nethandel.

- Udenlandske besøgende - det kan både være fra nærmarkeder og fjernmarkeder så som Canada og Japan - har en stor interesse for vores produkt og hele vores inspirationskilde og baggrund.

- Der er rigtig mange i udlandet, som synes, det er super interessant alt det, der foregår i Grønland lige nu. Det er ‘hot’ på mange måneder i mange forskellige niveauer, og særligt modemæssigt er der mange, som ikke rigtig før har set moderne formsprog inspireret af en kulturarv. Og det er der rigtig stor interesse for, siger Nickie Isaksen.

Stort potentiale i Japan
Mens der stadig er salg i grønlandsk modedesign både herhjemme og i Danmark, er det især i Østen, at køberne er blevet nysgerrige på grønlandsk-inspireret mode.

- Især Japan er der et eller andet, som går lige ind. Og det tror jeg har noget med deres klædedragtshistorie og hele deres kultur, fortæller Nickie Isaksen.

Designer Bibi Chemnitz oplever, at der bliver vakt en ekstra interesse, når hun fortæller kunderne om sin nationalitet.

- Jeg er stolt af at gøre reklame for Grønland, for der er ikke så mange, der ved, hvor stort Grønland er. Og når de spørger: Hvor stor er Grønland? Så skal vi jo forklare, hvor kæmpe stort et land, det er og, hvor få mennesker, vi er.