Grønlandsk skuffelse over præsidentvalg

Her i landet udtrykker flere politikere nu skuffelse over udfaldet af det amerikanske præsidentvalg, hvor den kontroversielle rigmand Donald Trump endte med at vinde.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
11. november 2016 10:31

- Min umiddelbare reaktion er, at jeg er noget ked af det.

Sådan lyder det fra Justus Hansen fra Demokraterne - altså det grønlandske parti - der samtidig er næstformand for Inatsisartuts udenrigs og sikkerhedspolitisk udvalg.

Han lægger heller ikke skjul på, at han havde håbet på, at det var Hillary Clinton der overtog præsidentposten efter Barack Obama.

Læs også Ane Hansen: Trykket stemning i Hillarys hjemby

For den tidligere udenrigsminister ville med stor sandsynlighed forsætte med at have fokus på arktisk, men nu er det usikkert, hvad der kommer til ske med Donald Trump i spidsen.

- Jeg frygter for det ukendte. Han har jo ikke vist, hvilken politik der er bag hans meget hårde retorik.

Også formanden for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg, Ane Hansen, udtrykker i dag skuffelse over udfaldet af det amerikanske valg. 

Læs også Trump giver fredeligere Arktis

 - Det er meget skuffende. Jeg havde selvfølgelig regnet med at hun ville vinde, så jeg er én af de skuffede, Siger Ane Hansen.

Ligeson Justus Hansen slår Ane Hansen fast, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, hvordan USA næste præsident forholder sig til arktisk og, at det er med til at skabe usikkerhed om, hvordan valget vil påvirke Grønland.     

- Jeg er bekymret for de mulige konsekvenser for Grønland i forhold til Pituffik og Camp Century. Det er meget svært at forestille sig udfaldene af de forhandlinger.

Justus Hansen opfordre nu Naalakkersuisut til hurtigst muligt at tage kontakt til den kommende amerikanske regering. 

Læs også Kielsen lykønsker Trump

Men samtidigt skal der også sendes en delegation bestående politikere fra både Naalakkersuisut og udenrigs og sikkerhedspolitisk udvalg.

- Som også vil vise vores velvilje til samarbejde med det nye styre derover.

Læs også Trump er dårligt nyt for Inuit

Læs også Ekspert: Trump som præsident kan få stor betydning for Arktis