Grønlands første fængsel skal have 3 afdelinger

Det nye fængsel med placering ved det attraktive område i Nuuk med udsigt til Godthåbs Fjorden, og som er budgetteret til 350 millioner kroner, vil have tre afdelinger, den lukkede afdeling med plads til 40 dømte, den åbne afdeling til 24 indsatte samt en udslusningsafdeling, som vil blive brugt som den allersidste sted, før man løslades.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
16. december 2013 08:08

Direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland, Hans Jørgen Engbo fortæller, at det er meningen, at man vil hjemtage de fleste tidsubestemt indsatte i Herstedvester i Danmark, når det nye fængsel i Nuuk bliver færdigt til brug i 2017.

- De er jo dømt i Grønland efter den grønlandske kriminallov og dømt til en tidsubestemt anbringelse, blandt andet i Herstedvester, hvor der i dag sidder omkring 25 grønlændere. Meningen er som udgangspunkt, at de skal overføres til den nye lukkede afdeling i Grønland i 2017, når fængslet er klar til brug, siger Hans Jørgen Engbo.

Når de grønlandske indsatte i Herstedvester skal overføres til den nye fængsel i Nuuk i 2017, deler de fængslet med andre indsatte, som er dømt til at være i den åbne afdeling.

- Det er helt rigtigt, det er en anstalt med tre afdelinger, hvoraf den ene, som er den største, har plads til 40 indsatte. Også en åben afdeling med plads til 24 og endelig en yderligere en åben afdeling, som vi kalder en udslusningsafdeling, hvor de indsatte skal opholde sig i deres allersidste tid i fængslet, siger altså Hans Jørgen Engbo.

Siden offentligheden blev orienteret om placeringen af det nye 8.000 kvadratmeter store fængsel med udsigten til Godthåbsfjorden, har der været kritik af placeringen fra borgere i Nuuk.

- Der har været kritik af, at fængslet skal ligge der, hvor skisports folk og snescootere kører om vinteren. Vi vil gerne prøve at imødekomme deres ønsker, derfor er vi i gang med dialog med Kommuneqarfik Sermersooq, som jo er dem, der har besluttet, hvor fængslet skal placeres. Det er det punkt, vi er nået indtil nu,sagde direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland, Hans Jørgen Engbo.