Grønland forstærker Tusks billede af klimaforandringerne

Under EU-præsident Donald Tusks besøg her i landet var klimaforandringerne det altoverskyggende tema.
Formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og EU's præsident, Donald Tusk under besøget i Grønland. Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
19. maj 2016 13:41

Netop besøget her i Grønland har betydet, at Donald Tusk nu er blevet mere bevidst om effekterne af den globale opvarmning.

- Her har man et klart bevis på, at det er et meget dramatisk problem, siger EU-præsidenten Donald Tusk til KNR.

Under sit korte besøg så han både indlandsisen, isfjorden ved Ilulissat og bygden Ilimanaq. Alle steder, hvor han med egne øjne oplevede konsekvenserne af klimaforandringerne.

Læs også BILLEDER EU’s præsident begejstret over sine grønlandske indtryk

Derfor mener Donald Tusk også, det er på høje tid, at verden griber til handling.

- Det vigtigste er, at vi får ført COP21-aftalen fra Paris ud i livet, siger Donald Tusk.

Med de dugfriske oplevelser fra Grønland i baglommen vil han drage til G7-mødet i Japan i slutningen af maj og G20-mødet i Kina til september.

Her vil han over for EU plus verdens syv førende, industrialiserede nationer og dernæst de 20 største økonomier i verden tale for en hurtigere implementering af klimaaftalen fra Paris.

- De her erfaringer fra Grønland bliver meget brugbare som en form for argumentation under både G7- og G20 møderne.

Læs også BILLEDER & VIDEO Her ankommer Tusk til Ilulissat 

Læs også Politiet er klædt på til fint besøg

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som også var med på turen, ser ligeledes mere optimistisk på fremtiden efter indgåelsen af COP21-aftalen i Paris.

- Nu er der en aftale. Den er ikke ambitiøs nok, men det er en start, og den forpligter alle lande til at begynde at leve op til nogle konkrete mål.

- Grunden til, at vi er i Grønland, og jeg har taget Donald Tusk med, er, at Europa så hurtigt som muligt skal ratificerer denne her aftale. Desuden skal der aftales indbyrdes mellem de 28 lande i EU, hvem der skal levere hvad for at leve op til Paris forpligtelserne. Så vi er jo i gang, siger statsministeren.