BILLEDER EU’s præsident begejstret over sine grønlandske indtryk

På dag to af Donald Tusks besøg til Grønland gik turen til syd for Ilulissat. Formålet med besøget var, at opleve en bygd med store erhvervsambitioner.
Skrevet af Jonas Fievé
18. maj 2016 17:26

Klokken 7:30 var der afgang fra havnen i Ilulissat, og på den 15 kilometer lange sejltur til Ilimanaq oplevede EU's præsident, Donald Tusk, de verdensberømte isbjerge på nærmeste hold.

- Jeg er virkelig begejstret over alt, hvad jeg har oplevet under mit besøg i Grønland, siger Donald Tusk til KNR.

I bygden, hvor der lige nu bor omkring 55 mennesker, viste formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Donald Tusk rundt.

Læs også Politiet er klædt på til fint besøg

Med hjælp fra Realdania er man begyndt at renovere de gamle huse i Ilimanaq. Håbet er, at man i fremtiden kan lokke turister til bygden syd for Ilulissat.

Donald Tusk tager hatten af for arbejdet.

- Jeg ved, hvor besværlige forholdene er her i bygden. Men takket være beslutsomhed og hengivenhed, så er der også muligheder her i Grønland. Det er en absolut unik oplevelse, siger EU’s præsident.

Læs også Klimaforandringer kan påvirke turismen

Løkke nyder også isfjorden

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, ser også store muligheder, hvis man kan udvikle bygderne som steder, hvor turister rejser hen.

- Jeg kunne sagtens se mig selv komme tilbage som turist og bruge et par dage i Ilimanaq. Bo med skøn udsigt til isfjorden og spise noget god, grønlandsk mad. Så det er en del af Grønlands fremtid, men selvfølgelig kun en del, for fiskeriet er en anden vigtig del, siger han.

Efter en kort frokost i det lokale forsamlingshus gik turen tilbage til Ilulissat, hvor de tre politiske ledere fik mulighed for at tale i enerum uden pressens tilstedeværelse.

Læs også Her ankommer Tusk til Ilulissat

Selvom det blev en kort tur for Donald Tusk til Grønland, har opholdet ikke desto mindre gjort et stort indtryk på ham.

- En af de bedste i mit liv, siger en begejstret præsident for Europarådet Donald Tusk.

Læs også Tusk skal se isen smelte