Grønland er endnu ikke klar til flygtninge

Hverken modtagelse eller økonomisk hjælp er en mulighed til flygtninge. Det skyldes manglende grundlag og stram økonomi, siger Vittus Qujaukitsoq.
Vittus Qujaukitsoq Foto © : KNR
Skrevet af Nauja Møller
07. september 2015 18:44

Men Grønland er ikke klar til at modtage flygtninge, da vi ikke har hjemtaget ansvarsområdet for udlændinge og flygtninge, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender til KNR.

Læs også Nina K.: Vi ønsker at hjælpe

- Grønland har ikke grundlag til at tage imod flygtninge. Vi skal have en principiel drøftelse af, hvordan vi skal forholde os til problematikken omkring flygtninge, og i hvilket omfang Grønland i fremtiden kan tage imod dem. Samt hvor og hvordan vi kan tilrettelægge hjælpen til at modtage dem, som vi er nødt til at afklare, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Løkke haste-indkalder til møde om flygninge

Han mener, at den stramme økonomiske situation i landet sætter begrænsninger til at hjælpe økonomisk, især fordi landskassen ikke har midler møntet til flygtninge, men landskassen har penge liggende reserveret til større naturkatastrofer, som også kan bidrage til særlige situationer.

Læs også BILLEDER Syriske flygtninge får danskere & grønlændere til at hjælpe

- Man kan så spørge, om den situation er ekstraordinær til, at der skal ydes særligt hjælp. Så må Inatsisartut jo eventuelt træffe en beslutning om, hvorvidt vi bør give økonomisk hjælp til de mennesker i nød.

Læs også Flygtningestrømmen har nået Danmark

Da flygtningespørgsmålet blev fremlagt tilbage i februar fortalte Vittus Qujaukitsoq, at der skal skabes politiske debatter. Og for at skabe dem, er man i gang med at kigge på hjemtagelsen af udlændinge- og flygtningeområdet.

- Vi er i gang med at arbejde, siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq.

Læs også Kalaallit Røde Korsiat hjælper med 50.000 kr