GIF-formand ærgrer sig over afbud til Arctic Winter Games

Grønland går glip af medaljer, og de unge atleter går glip af en stor oplevelse, når både bordtennis-, volleyball- og futsalhold har valgt at droppe Arctic Winter Games, mener formanden for GIF.
Ifølge Claus Nielsen går de unge atleter glip af en stor oplevelse ved ikke at deltage i Arctic Winter Games. Og det er ærgeligt, siger han. Foto © : Dida G. Heilmann
Skrevet af Thor Bill
23. januar 2024 07:48

Det vil hverken være grønlandske volleyballhold, bordtennisspillere eller futsal-hold at finde til dette års Arctic Winter Games.

De tre specialforbund har nemlig alle meldt afbud til dette års Arctic Winter Games, som foregår i Alaska i marts.

Og det ærgrer formanden for Grønlands Idrætsforbund (GIF), Claus Nielsen.

- Selvfølgelig er jeg ikke så glad. Tilskudsordningen blev lavet om for tre-fire år siden, så man gav mindre tilskud til det her, så specialforbundene kunne bruge flere penge på dem selv. Og det har så gjort, at det bliver dyrere og dyrere at deltage, og for nogle specialforbund gør det så, at de prioriterer om, siger han.

Både volleyball-, bordtennis- og futsal-forbundene har netop også peget på økonomien som grund til at melde afbud. Eksempelvis kostede det Greenland Table Tennis Federation (GTTF) omkring en halv million kroner at deltage ved Arctic Winter Games sidste år. Og det er der ikke råd til at gentage i år.

Normalt er der kun Arctic Winter Games hvert andet år, men da sportsbegivenheden blev aflyst i både 2020 og 2022 på grund af corona, besluttede man at afholde AWG to år i træk.

Færre medaljer med hjem

Sidste år havde særligt de grønlandske bordtennisspillere en flot medaljehøst ved Arctic Winter Games med 12 guldmedaljer og tre sølvmedaljer.

Derfor vil det også unægtelig gå ud over Grønlands medaljechancer, når de tre specialforbund ikke deltager i år, erkender Claus Nielsen.

- Medaljechancerne er jo selvfølgelig noget mindre, fordi det er nogle stærke forbund, der ellers er garant for medaljer, som står af. Det er lidt ærgerligt, men det er, hvad vi nu har at gøre godt med.

Ved Arctic Winter Games vandt de grønlandske bordtennisspillere hele 12 guldmedaljer. Foto © : KNR

Men det er ikke antallet af medaljer, der er vigtigst for GIF-formanden.

- Jeg håber jo selvfølgelig, at vi får en del medaljer med hjem, men det største er, at breddeidrætten får en stor oplevelse, og at de kan bygge videre på det. Og måske at der er andre, der gerne vil begynde at træne og blive medlemmer i klubberne, fordi de unge har mulighed for at komme til Arctic Winter Games i udlandet.

Derfor ærgrer det ham også, at de unge atleter fra bordtennis-, volleyball- og futsalklubberne ikke får denne mulighed i år.

- Arctic Winter Games er jo et sted, hvor man mødes. Det handler ikke kun om sporten, men også om kulturen og det at være med i et fællesskab. Det er ungdommen, der mødes, og de får så meget med sig hjem, som de også kan bruge senere i deres liv. Så der er selvfølgelig noget i den henseende, de går glip af.

Arctic Winter Games 2024

Arctic Winter Games 2024 finder sted fra 10. til 16. marts i området Mat-Su i Alaska i USA.

Grønland sender i år 48 atleter afsted til at konkurrere i sportsgrenene Arctic Sports, badminton, langrend, Dene Games og snowboard.

Derudover deltager også seks unge kulturelle artister, der skal stå for Grønlands kulturbidrag.

Udover Grønland deltager hold fra Alaska, Albertha North, Northwest Territories, Nunavik-Quebec, Nunavut, Sápmi og Yukon. 

I 2023 vandt de grønlandske atleter i alt 85 medaljer på tværs af sportsgrenene. 38 i guld, 23 i sølv og 24 i bronze.


Besværligt, men billigere uden Air Greenland

Sidste år var Air Greenland hovedsponsor for Grønlands deltagelse ved Arctic Winter Games i Canada. Og de støttede blandt andet ved at flyve atleter, trænere og repræsentanter direkte fra Kangerlussuaq til Canada.

Men selvom det ikke er lykkedes at lave en lignende aftale i år, bliver turen ikke dyrere af den grund, forklarer Claus Nielsen. Bare meget mere besværlig.  

For i stedet for at flyve direkte til Alaska går turen nu med rutefly fra Kangerlussuaq over Island og derfra til Seattle. For til sidst at flyve til Anchorage i Alaska.

Men selvom det er en noget mere besværlig tur, er det billigere end det, Air Greenland kunne tilbyde, fortæller Claus Nielsen.

- Den største forskel er, at det ikke bliver lige så let at komme til Arctic Winter Games, som har været de andre år. Men det bliver billigere med den rute, vi har valgt. Tilbuddet fra Air Greenland har været ekstra højt, og vi kunne ikke forhandle os frem til en pris, som vi kunne blive enige om, så derfor er der ikke den aftale i år.

KNR arbejder på at få en kommentar fra Air Greenland.