Geofysiker på sporet af flere Cape York-meteoritter

Henning Haack fra Geologisk Museum mener at have fundet 2-5 meteoritsten, der er gemt i undergrunden i området ved Kap York syd for Qaanaaq.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. august 2012 09:27

For mellem 5.000 og 10.000 år siden gennemrystedes området ved Qaanaaq af en række brag, og et lysglimt  mange gange stærkere end solen kunne ses flere tusind kilometer væk. En meteor på omkring 1000 tons bragede gennem atmosfæren, blev slået i mange store og små stykker og regnede nedover området ved Kap York.

I slutningen 1800-tallet og frem til 1963 blev flere meteoritter i området hentet og udstillet på museer. Siden da har ingen fundet flere. Men nu er der måske fundet hidtil ukendte fragmenter af meteoren i undergrunden.

- De meteoritter, der er fundet deroppe, har været næsten begravet af moræneblokke, og når man har en masse, der er delvist begravet, så kunne man meget vel få den tanke, at så ligger der også nogle, der er helt begravet, siger geofysiker Henning Haack.

Derfor tog han udrustet med et såkaldt magnetometer og hundeslæde og ski til Nordgrønland for at se om han kunne finde nogle uregelmæssigheder i magnetstrålingen fra undergrunden.

- Vi har fundet nogle isolerede steder, hvor magnetfeltet er meget stærkere, end det ellers er i området, forklarer Henning Haack.

Der er flere forskellige ting, som det kan være, så derfor sidder Henning Haack for tiden og regner på, om det er mest sandsynligt, at der er tale om meteoritter.

Meteoritter kan bruges til at fortælle forskerne noget om vores solsystems oprindelse. Og der er ingen tvivl om, hvad opdagelsen ville betyde for Henning Haack.

- Det ville være fantastisk. Så har man jo et nyt kapitel i historien, siger han.

De 9 fragmenter, som hidtil er fundet ved Kap York er alle forskellige. Henning Haack beskriver dem som perler på en snor, hvor nye meteoritter vil kunne fylde hullerne i perlekæden ud.

Hvis Henning Haacks beregninger styrker mistanken om, at det er meteoritter, han har fundet, så er planen at rejse til Grønland og grave dem op. Noget der selvfølgelig bliver både besværligt og dyrt, så derfor forudser Henning Haack ikke, at sådan en ekspedition vil finde sted inden for de næste par år.

Cape York meteoritterne er blandt verdens største. Der er hidtil fundet i alt 58 tons fordelt på 9 fragmenter. Den største af disse, Ahnighito på 31 tons, er på Museum of Natural History i New York, mens den næststørste, Agpalilik på 20 tons, står i forgården ved Geologisk Museum i København.

Hvis Henning Haack virkelig har fundet endnu en Cape York meteorit, så er der allerede lavet en aftale mellem Grønland og Danmark om, at den skal saves over, og at den ene del skal forblive i Grønland, og den anden del udlånes til Geologisk Museum i København.