Franskmænd skal også se indlandsisen smelte

Til klimatopmødet i Paris i november skal de 50.000 gæster og Paris´ borgere konfronteres direkte med klimaforandringernes påvirkning.
Isen bliver hentet uden for Nuuk Foto © : Olafur Eliasson
Skrevet af Karsten Sommer
04. september 2015 19:06

Det sker via adskillige tons indlandsis, der skal en tur fra Grønland til Paris for at vække opsigt, debat og stemning, mens den lige så stille smelter for øjnene af publikum på en plads i Paris.

Det fortæller dagens udgave af Sermitsiaq.

Det er kunstneren Olafur Eliasson og professor i geologi Minik Rosing, der endnu engang står bag udstillingen af smeltende indlandsis, ligesom de 12 isblokke, der i oktober blev udstillet i 2014 på Rådhuspladsen i anledning af FN’s klimapanelmøde i København.

Ifølge Olafur Eliasson vil værket i Paris dog blive endnu større end udstillingen i København.

Læs også Grønlandsk is knager i København

I Nuuk er det, ligesom i 2014, Group Greenland med Kuupik Kleist og Hans Pavia Egede der står for den logistiske del af opgaven.

- Vi leverer bare isen. Selve ideen bag konceptet er jo Olafur Eliassons. Vores løsning er den logistiske.

- Vi henter isen i fjorden, fragter den i containere, pakker ud og stiller isen frem på pladsen, fortæller Kuupik Kleist til Sermitsiaq.

Han har efterhånden oparbejdet en del erfaring med at håndtere de store isskosser.

- Udfordringen er jo, at isen skal frem i store blokke. Derfor var det en stor udfordring først at få dem op, uden at de smadrede og derefter ind i en 40-fods frysecontainer, fortæller Kuupik Kleist til avisen.