Forsvarsminister: - Grønland er ikke en rudekuvert, men en gave

Grønland er ikke en rudekuvert, men en gave. Udtalelsen kommer efter at Center for Militære Studier har offentliggjort en ny rapport om Arktis, der igen understreger behovet for, at forsvaret opprioriterer Arktis.
Skrevet af Mads Fisker
30. januar 2012 11:31

Sådan lyder det fra forsvarsministeren i dagens udgave af Berlingske Tidende.

Forsvarsministeren erkender, at det bliver svært at finde penge til alle de nye forsvarsopgaver i Arktis, men understreger samtidig, at Grønland placerer Danmark i en vigtig udenrigspolitisk rolle, og derfor skal ses som en gave frem for en rudekuvert.

I rapporten understreger militære eksperter, at der i Grønland er behov for mere overvågning, redningsberedskab og suverænitetshævdelse ved Grønland.

Men det skal ske med tungen lige i munden, for Danmark må endelig ikke signalere, at man er i gang med en militarisering af Arktis ved for eksempel at give de arktiske styrker navnet Arktisk Indsatsstyrke, advarer Esben Salling Larsen, som er en af rapportens forfattere, ifølge Berlingske Tidende.

Ifølge rapporten skabte det bekymring hos de andre arktiske nationer, da Danmark annoncerede en kommende fælles Arktisk Kommando og indsatsstyrke.

Og netop dette budskab vinder gehør hos forsvarsminister Nick Hækkerup, der fremhæver, at samarbejdet mellem de 5 arktiske nationer er ekstremt vigtigt.