Nye lufthavne Forslag til finansiering overrasker Air Greenland

Air Greenland er overraskede over, at Naalakkersuisut ønsker at trække 100 millioner kroner ud af Air Greenland for at hjælpe finansieringen af lufthavnsudvidelserne. Det vil nemlig være en stor udgift for selskabet på et dårligt tidspunkt, siger bestyrelsesformand, Søren Lennert Mortensen.
Foto © : KNR
25. august 2017 09:30

I forbindelse med finansieringen af lufthavnsudvidelserne skal Naalakkersuisut finde mellem en og halvanden milliarder kroner. Og i årets finanslovsforslag kommer Naalakkersuisut med flere muligheder for at finde de mange penge.

Blandt mulighederne er et ønske om at få et ekstraordinært udbytte af Air Greenland på 100 millioner kroner. Og det overrasker bestyrelsesformanden, for det vil koste selskabet et større beløb.

- Når man skal udbetale 100 millioner kroner til selvstyret, så kommer det til at koste 300 millioner i alt, siger han.

 

LÆS OGSÅ Sinneqartoorutinit aningaasaliissuteqarusuttut

 

For hvis Selvstyret skal have 100 millioner kroner, så skal der udbetales det samme til de to andre aktionærer, SAS og den danske stat. Og det vil altså koste knap 300 millioner.

- Det vil være en alvorlig udbetaling vi skal foretage af kassen, siger han.

Det er op til aktionærerne sammen at beslutte om man vil bede om det ekstraordinære udbytte. Derfor skal Selvstyret have SAS og den danske stat med på idéen for at kunne få pengene.

Men ifølge Søren Lennert Mortensen, så er det et dårligt tidspunkt af trække store beløb ud af selskabet. 

 

LÆS OGSÅ Byggeriet finansieres men driften vil stadig give underskud

 

- Vi står overfor nogle store investeringer i forbindelse med de nye lufthavne, formentlig i nye fly og så videre. Så timingen for at udbetale ekstraordinært udbytte er ikke særligt god lige nu, siger han.

Og så vil det alt andet end lige også generelt give en økonomisk udfordring for luftfartsselskabet. For hvis selskabet skal af med for mange penge, så kan det betyde, at man må spare eller sætte priserne op. Men højere billetpriser er ikke en mulighed.

- At sætte prisen op med den fremtid vi alle kan se inden for luftfart med øget konkurrence. Det tror jeg ikke er realistisk, siger han.