Forhøjet partistøtte kan udløse flere spørgsmål og mangel på kontorer

Partierne i Inatsisartut kan nu se frem til markant flere penge i partikassen efter, at de har vedtaget et forslag om at hæve den økonomiske støtte til deres egne partier med 30 procent.
Foto © : KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
14. november 2017 14:33

Loven vil ifølge lovudvalgets betænkning koste landskassen knap tre millioner kroner om året, og dertil kommer, at partistøtten for fremtiden bliver reguleret pristalsreguleret.

Forslaget havde opbakning fra koalitionspartierne Siumut, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, som ifølge formandsskabet også står bag forslaget.

Demokraterne og løsgænger Michael Rosing stemte imod loven ved tredjebehandlingen.

LÆS OGSÅ Demokraterne imod øget partistøtte

Udover de direkte økonomiske konsekvenser på tre millioner kroner oplister lovudvalget også en række andre afledte konsekvenser af at hæve partistøtten.

I 2016 stillede Inatsisartutmedlemmerne 1.383 paregraf 37 spørgsmål, hvilket er fem gange så mange per parlamentsmedlem som eksempelvis i Folketinget.

Det tal forventer embedsværket vil stige, når partierne med mere partistøtte får råd til flere ansatte, og derfor kan der meget vel blive behov for også at tilføre flere ressourcer til Naalakkersuisuts departementer og i Bureau for Inatsisartut.

LÆS OGSÅ Demokraterne imod øget partistøtte

Inatsisartut har heller ikke flere kontorer til rådighed, hvilket der også kan blive behov for, hvis partierne bruger pengene til flere ansatte.

Med lønforhøjelsen til partierne ligger Grønland sig også i spidsen hvad angår partistøtte per borger.