Folkets evner skal udnyttes bedre

Der er mange penge for samfundet i at aktivere de mange evner den grønlandske befolkning har, vurderer ny rapport.
Foto © : Greenland Perspective
16. juni 2016 14:26

Der er behov for at aktivere flere grønlændere og få dem ud på arbejdsmarkedet. Der er nemlig masser personer med uforløste kompetencer.

Det koster samfundet dyrt og potentialet er faktisk lidt af en guldgrube.

Læs også Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig for turismen

- En stor del af befolkningen er afskåret fra at bidrage til Grønlands udvikling, fordi de kompetencer, de har, ikke er kendte og anerkendte. De skal inddrages både for deres egen og Grønlands skyld, siger professor Minik Rosing fra Københavns Universitet.

Han er formand for Greenland Perspective, der i morgen udgiver rapporten 'Sitting on gold' om Grønlands muligheder for at skabe udvikling ved at aktivere befolkningens uformelle kompetencer.

God til lejrliv

Tanken bag projektet er, at alle mennesker har noget, de er gode til, og har mange kvalifikationer, som er forbundet med naturen.

De er måske gode til at overleve i naturen, gå på jagt, spille musik eller tage ud at fiske. Ikke noget de nødvendigvis har eksamenspapirer på, men evner samfundet bør udnytte bedre.

Det haster

Og det er presserende for Grønland at lære at gøre brug af de uformelle kompetencer. Sandheden er nemlig, at gruppen af uuddannede fortsat vil være stor lang tid endnu, og mange af de erhverv, som ikke kræver en uddannelse, er under pres.

Udfordringen i dag er, at arbejdsløsheden er høj, men samtidig er der fortsat mangel på arbejdskraft. Men efterspørgslen er efter folk med uddannelse.

Læs også Flere grønlandskfødte ansættes i det offentlige

Her argumenterer folkene bag den nye rapport for, at samfundet har meget at vinde, ved at blive bedre til at anerkende de uformelle kompetencer. Det kunne nemlig føre til færre personer i arbejdsløshed ligesom behovet for at hente udefrakommende arbejdskraft kunne mindskes. Således anslås det, at 100 ledige, der kommer i arbejde, vil forbedre landets finanser med 13 millioner kroner.

Greenland Perspective er et samarbejde mellem Ilisimatusarfik og Københavns Universitet.