Frederiksen: FN-klage er ikke til gavn for Grønland

Episoden om Grønlands klage over Danmark til FN har ikke har været til gavn for landets omdømme, lød det fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender onsdag eftermiddag.
17. maj 2017 18:37

I går kom det frem i det danske dagblad Information, at tidligere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq havde sendt en klage over Danmark til FN på vegne af Grønland.

Her til eftermiddag har Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Suka K Frederiksen oplyst, at hun trækker klagen tilbage, fordi Qujaukitsoq ikke havde bemyndigelse fra Naalakkersuisut til at indlevere den.

LÆS OGSÅ Grønland klager over Danmark til FN

På et pressemøde onsdag eftermiddag fremlagde Frederiksen sin forklaring på den opsigtsvækkende sag:

- Det er ikke noget, vi kan være stolte af. Det er ønskelig, at vi står samlet ud af til, lød det fra Frederiksen fra pressemødet.

Suka: Det juridiske grundlag er mangelfuldt

I et brev til FN-rapportøren for rettigheder for oprindelige folk skriver Suka K. Frederiksen, at Naalakkersuisut ser sig nødsaget til at trække klagerne tilbage på grund af unøjagtigheder:

- Det juridiske grundag er mangelfuldt, og de ansvarlige departementer er ikke blevet hørt, og derfor har jeg tilbagekaldt rapporteringen til FN, lød det fra Frederiksen på pressemødet. Hun understregede også, at kklagen var indleveret uden nogen som helst godkendelse fra Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Forvirring om FN-klager

Frederiksen ville ikke fortælle præcist, hvad der er mangelfuldt ved den klage, som Qujaukitsoq har sendt til FN over Danmark. Hun lagde i stedet for vægt på, at den ikke var blevet behandlet i de departementer, der har kompetencen på de områder, som klagen omhandler.

Umiddelbart før pressemødet offentliggjorde Naalakkersuisut selve klagen samt et brev til FN, hvor Suka K. Frederiksen trækker den tilbage.

Kan ikke huske hvornår Naalakkersuisut blev orienteret

På pressemødet fortalte Suka K. Frederiksen, at departementet har undersøgt muligheden for at trække klagen tilbage:

- Inden vi trak den tilbage, har vi undersøgt mulighederne for at trække den tilbage. Derfor er vi sikre på, at vi kan bruge den vej, sagde Suka K. Frederiksen.

LÆS OGSÅ Vittus gik enegang til FN

Suka K. Frederiksen blev flere gange spurgt på pressemødet, hvornår Naalakkersuisut fik at vide, at Qujaukitsoq havde sendt klagen til FN. Selve klagen er dateret 6. april og tilbagetrækningen er dateret i går tirsdag 16. maj - en måned og 10 dage efter afsendelsen af klagen.

Men det kunne Suka K. Frederiksen ikke svare på:

- Jeg kan ikke huske den korrekte dato, det vigtigste er, at rapporten blev tilbagekaldt, lød det fra Suka K. Frederiksen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut trækker Vittus' FN-klage tilbage