Fiskere truer med blokader i kamp for mindstepriser

Fiskerne i KNAPK varsler protester og havneblokader, hvis ikke landsstyret indfører minimumspriser på fisk og skalddyr. Det siger KNAPK-formand Leif Fontain, som i dag var til møde med landsstyremedlem for fiskeri, IA's Ane Hansen.
16. juni 2009 13:39

KNAPK kræver, at landskassen spæder op, når priserne på for eksempel torsk falder, så fiskerne sikres en minimumsindtægt. Men på mødet i dag kunne Ane Hansen endnu ikke fremlægge landsstyrets holdning til spørgsmålet, fortæller Leif Fontain.

- Minimumspriser er nødvendigt for, at det grønlandske fiskeri skal overleve, og for at de grønlandske fiskere og deres familier har noget at leve af, siger han.

- Fiskeriet har det på grund af Royal Greenlands økonomiske situation meget svært. For at overleve må vi have mindstepris-ordninger nu og på sigt, siger Leif Fontain.

KNAPK mener dermed, at landskassen bør ligge nogle kroner oveni kiloprisen, når priserne på fisk og skalddyr falder. P den måde sikres fiskerne en minimumsindtægt, men Leif Fontain afviser, at fiskeriet derved omdannes til et socialt sikkerhedsnet forbeholdt fiskere.

- Jeg mener ikke, at det er sammenligneligt på den måde. Fiskeriet er det vigtigste erhverv i vort land, og i forbindelse med, at man vi arbejde for en bæredygtigt fiskeri, må man tage mindstepris-ordninger med i dette spørgsmål, siger KNAPK-formanden.

Hvis landsstyret afviser KNAPK's krav, vil det formentlig udløse protester og blokader, advarer Leif Fontain:

- På nuværender tidspunkt har fiskerne sagt, at hvis man ikke opnår mindstepris-ordnigner på torsk lige nu, så vil man blokere havnene.

Landsstyremedlem for fiskeri Ane Hansen siger til Radioavisen, at landsstyret i første omgang vil lave en samfundsøkonomisk analyse af hele området, for at finde ud af, hvad behovet er. Ane Hansen har ikke tidligere hørt om fiskernes varslede protester, siger hun.