Fire millioner til Grønlandske huse

De Grønlandske Huse i Danmark får nu mulighed for at søge ekstra penge til projekter, der skal hjælpe med til at gøre flytningen til Danmark noget bedre.
15. maj 2015 14:00


I Aalborg betyder det bl.a. en hjælpende hånd til grønlandske studerende.

- Det betyder meget.

Sådan siger direktør i Det Grønlandske Hus i Aalborg, Søren Stach Nielsen, om de i alt fire millioner kroner, som hans og de øvrige tre grønlandske huse nu får mulighed for at søge en del af til forskellige integrationsprojekter.

I Aalborg betyder det bl.a. en hjælpende hånd til studerende, der skal falde til rette i et nye, danske omgivelser.

- For vores vedkomne kommer det til at betyde, at vi kan iværksætte nogle idéer, vi har med hensyn til de studerende. Her tænker jeg på, at vi laver nogle grupper, der er professionelle, fx ledet af psykologer, til at tackle nogle af de udfordringer, vores studerende møder, når de kommer herned.

Det kan være alt fra sociale problemer, der følger med i kufferten hjemmefra - til måske at få pudset det danske sprog af:

- Når nu man er studerende og kommer herned, så er det en lidt anden kultur, man kommer ind i. Og det er ikke alle, der er lige forberedt på det. Og snakke dansk i Grønland og snakke dansk hernede og andre miljøer, er ikke det samme på dansk. Ergo er der nogen, der får svært ved det. Og det er lige præcis den hurtel, de skal over. Og det er lige præcis det, vi kan bruge en supervisor til.

Foruden gruppen for studerende regner Det Grønlandske Hus i Aalborg også med at oprette en lignende grupe med en tilknyttet supervisor for arbejdsløse.

Derudover vil der også blevet søgt om penge til en selvhjælpsgruppe under huset.

Det er Finansudvalget under Folketinget, der har frigivet pengene efter forhandlinger mellem de grønlandske folketingspolitikere og den danske socialminister.

Foruden de fire mio. kroner i år, er der også afsat 4 mio. kroner næste år på den danske finanslov til initiativer for socialt udsatte grønlændere i Danmark.