Film med grønlandsk hovedrolleindehavere vises i Montreal

To fangere fra Kullorsuaq har hovedrollerne i en grønlandsk- fransk film, der i disse dage vises i Montreal.
04. august 2014 13:37

Det er usædvanligt at høre grønlandsk i en Montreal-biograf. Men lige i disse dage sker det, under en stor filmfestival her i byen, der i år har særligt fokus på film af eller om Inuit. I løbet af festivalens fem dage vises der i alt 11 film, helt eller delvis på Inuktitut.

Filmen Inupiluk
Inupiluk... en ny fransk film handler om Ole Eliassen og Adam Eskildsen, to grønlandske fangere fra Kullorsuaq, der kommer en uge til Paris hvor de bliver modtaget af en bekendts søn og hans ven. De to fra Kullorsuaq taler kun grønlandsk og de to unge franskmænd viser dem rundt i Paris - kun på fransk … men alligvel får de en munter og oplevelsesrig uge i den franske hovedstad. Filmen blev vel modtaget da den blev vist i går.

En Zacharias Kunuk film
Den meget kendte Inuit filminstruktør, Zacharias Kunuk, viser sin nye film Inuit Amalu, der handler om de gamle fjendtligheder mellem Cree indianere og Inuit i den syd-vestlige del af Nunavik. For 200 år siden bekæmpede Inuit og Cree hinanden i dette område, de levede i frygt for hinanden, slog hinanden ihjel og kidnappede børn og kvinder... det var aldrig en rigtig krig, men mange mindre overfald.

Byen Kuujjuaraapik på vestsiden af Hudson Bugten er stadigvæk delt i to, Cree delen kaldes Whapmagoostui.

Filmen viser en helt speciel ceremoni sidste år, hvor Cree og Inuit røg en freds pibe sammen  og lovede helt at tilgive hinaneden og leve i fred, selv om det faktisk er 200 år siden de sidst sloges.

Foruden de mange film, er der også musik festival i Montreals gader hvor Inuit sangere og musikere underholder.