Fem års prøvetid til Abel
Det tog under en time fredag formiddag for anklager og forsvarer at forelægge deres holdninger til, hvorvidt Abel Klemensen burde have en prøvetid på fire eller fem år.
I juni i år besluttede Kujalleq Kredsret at han skal prøveløslades efter at have siddet i forvaring i Danmark, siden han blev dømt for drab og drabsforsøg for snart 25 år siden.
Læs også Drabsdømt prøveløslades
Anklagemyndigheden ved anklagefuldmægtig Iben Børge fra politimesterembedet betegnede Abel Klemensens forbrydelse i 1990 som "en af de absolut groveste manddrabssager i Grønlands historie." Syv personer blev skudt og en alvorligt såret.
- Der var tale om ren likvidering. Derfor er der ikke noget, der taler for fire års prøvetid, sagde anklageren.
Såvel den domfældte som hans forsvarer Thorkild Høyer sad med på videolink fra henholdsvis Narsaq og København.
Forsvareren medgav at der var tale om "ganske alvorlig kriminalitet." Hvilket Abel har erkendt og angret, sagde Thorkild Høyer.
Han fremhævede derefter sin klients positive personlige udvikling gennem de snart 25 år, der er gået siden den fatale nytårsmorgen i Narsaq hvor den dengang 18-årige Abel Klemensen begik sin udåd i et anfald af "ungdomsvanvid".
- Han er en mønsterfange. Han har ophørt sit misbrug og har skaffet sig job, og arbejdsgiveren er tilfreds med ham, sagde Thorkild Høyer.
- Jeg har svært ved at se begrundelsen for at forlænge prøvetiden mere end de fire år. Det virker som at skyde gråspurve med kanoner, sagde Thorkild Høyer.
Et synspunkt, landsretten imidlertid var uenig med.
Landsretten begrunder de fem års prøvetid med, at Abel Klemensen i 2014 lod sig presse til at smugle hash ind i Grønland. Et forhold han ikke bliver tiltalt for, men som landsretten finder er udtryk for "en sådan grad af umodenhed", at prøvetiden ikke bør være kortere end fem år.
Forsvarer Thorkild Høyer oplyser over for KNR, at han og hans klient tager beslutningen om prøvetiden på fem år til efterretning.
Ifølge Kriminalforsorgen i Grønland er Abel Klemensen den grønlænder i Herstedvester, der har siddet længst i forvaring.