Færingerne flirter med omdiskuterede Huawei

Projektet møder dog modstand fra USA og Danmark, der fraråder færingerne at lave aftaler med det kinesiske selskab.
Det kinesiske telekommunikationsselskab, Huawei, har holdt møder med den færøske regering om at etablere et 5G-netværk på Færøerne. Foto © : Open Grid Scheduler/Flickr Creative Commons
Skrevet af Malik Brøns
03. december 2019 18:25

Det kinesiske telekommunikationsselskab, Huawei, har holdt møder med den færøske regering om at etablere et 5G-netværk på Færøerne.

Det kinesiske selskab Huawei er blandt de førende udbydere inden for levering af et nyt og lynhurtigt 5G netværk. Men selskaber verden over vælger andre udbydere end Huawei på grund af mistanke om, at den kinesiske stat kan presse Huawei til misbruge 5G-netværket til spionage. Det skriver TV2.dk.

LÆS OGSÅ Vi tager norske advarsler om cyberangreb fra Kina alvorligt

Ikke desto mindre er den færøske regering begyndt at holde møder med det kinesiske selskab om etablering af et 5G-netværk på Færøerne.

Og det møder blandt andet modstand fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands:

- Færøerne og Grønland bør tænke grundigt om, inden de beslutter sig for at samarbejde med Huawei, skriver hun i et brev til den danske avis Berlingske.

Medie fik forbud mod at informere

Ifølge det færøske medie, Kringvarp Føroya, så er det Færøske teleselskab, Føroya Tele, i dialog med Huawei om etablering af et 5G-netværk.

Og Færøernes handelsminister, Helgi Abrahamsen, siger, at han er usikker på, om den amerikanske ambassadørs kommentarer skal ses fra en statssikkerhedsmæssigt eller et kommercielt perspektiv, skriver Kringvarp.

- Ingen har endnu bevist, at Huawei udøver spionageaktiviteter. På den anden side ved vi også, at kineserne har godkendt en lov, der mere eller mindre pålægger virksomheder at udføre spionage for staten. Det er selvfølgelig en anledning til bekymring, og vi følger nøje øje med i sagen, siger Helgi Abrahamsen.

LÆS OGSÅ Huawei risikerer at blive udelukket fra tysk mobiludbygning

Senest har sagen skabt debat på Færøerne, fordi det færøske medie, Kringvarp Føroya, fik forbud mod at viderebringe visse informationer fra et møde mellem Huawei og den færøske regering.

- Det har vist sig, at mødet blev aftalt på initiativ af den kinesiske ambassade i Danmark, og det var det færøske handelsministerium, der anmodede om rapporteringsforbuddet, skriver Kringvarp.

Her i Grønland er Huawei også en kendt spiller, når det kommer til teleinfrastruktur. Selskabet har blandt været med til at forlænge søkablet fra Nuuk til Aasiaat.