VIDEO Fåreholdere ønsker klar besked om konsekvenserne ved minedrift

Fåreholderne ønsker oplysninger om, hvilke konsekvenser en eventuel mine ved Kvanefjeldet kan medføre.
Skrevet af Jørgen Semionsen
27. januar 2015 10:57

- Fåreholderne ønsker at få klar besked om, en eventuel mine vil have negative konsekvenser for dyrehold, siger formand for samvirkende fåreholderforeninger, Niels Lund, til KNR.

Det fremgår af koalitionsaftalen mellem Naalakkersuisutpartierne, at:

"Alle råstoffer i landet, der efterspørges og er sikret for risiko, skal være til gavn for samfundet med eller uden uranindhold."

Kræver garantier 

- Som bekendt, så er forudsætningerne for en eventuel minedrift, at dette ikke må være til fare for mennesker og dyr, og det er netop det vi ønsker at få en garanti for, siger Niels Lund.

Fåreholderne efterlyser en opsøgende oplysningskampagne.

- Det ærgrer os, at den opsøgende oplysningskampagne, der blev gennemført i Nordgrønland, ikke er kommet til Sydgrønland. Men hensyn til fåreholderstederne, ser vi gerne, at der kommer nogen og fremlægger oplysninger for os og giver os mulighed for at få svar på vores spørgsmål, siger Niels Lund.

Af koalitionsaftalen fremgår det også, at:

"Koalitionen skal præcisere, at fremtidig udvinding af sjældne jordarter i Kuannersuit først kan ske, når rammebetingelserne i loven overholdes, og når først de fornødne informationer og krav er opfyldt".

Alligevel frygter fåreholderne stadig, at en eventuel mine ved Kvanefjeldet kan skabe forurening til skade for både natur og mennesker:

- Vil det være til skade eller ej? Vi ønsker at der bliver taget en direkte dialog med vores medlemmer, så de kan få svar på deres spørgsmål, slutter Niels Lund.