WMO: Europæisk hedebølge kan få negative følger for indlandsisen

Indlandsisen meldes i fare for at svinde ind til et niveau under den hidtidige bundrekord fra 2012.
De voldsomme temperaturer på op til 40 grader har blandt andet ført til varmerekorder i Belgien, Frankrig og Tyskland. Og nu vender Verdens Meteorologiske Organisation blikket nordpå, hvor Grønlands indlandsis frygtes at smelte voldsomt på grund af hedebølgen. Arkivfoto
Skrevet af Ritzau
26. juli 2019 16:04

Flere dele af Europa oplever i disse dage tårnhøje temperaturer og Verdens Meteorologiske Organisation, WMO, frygter, at heden ville påvirke indlandisen.

De voldsomme temperaturer på op til 40 grader har blandt andet ført til varmerekorder i Belgien, Frankrig og Tyskland. Og nu vender Verdens Meteorologiske Organisation blikket nordpå, hvor Grønlands indlandsis frygtes at smelte voldsomt på grund af hedebølgen.

Talsmanden i Verdens Meteorologiske Organisation, der hører under FN Claire Nullis, oplyser, at det er varm luft fra det nordlige Afrika, der har ført til de mange varmerekorder i Europa.

Ifølge hende er det "fuldstændig utroligt", at der flere steder er slået rekorder med op til to, tre og fire grader celsius.

LÆS OGSÅ Grønland sveder: Væsentligt varmere end normalt

- Ifølge prognoser - og det her skaber stor bekymring - så vil heden nu blive transporteret mod Grønland, siger Claire Nullis.

Ifølge WMO kan indlandsisen risikere at svinde rekord meget ind. Det kan således ende på et niveau, der ligger under den hidtidige bundrekord fra 2012.

- Det kommer til at resultere i høje temperaturer og dermed øget smeltning af Grønlands indlandsis. Vi ved endnu ikke, om det når ned under niveauet i 2012, men det er tæt på, lyder det fra WMO-talsmanden.

Indlandsisen udgør en vigtig del af det globale klimasystem. Når isen smelter, fører det blandt andet til stigende vandstand.

- Alene i juli er 160 milliarder ton overfladeis smeltet. Det svarer til 64 millioner fyldte pools af olympisk størrelse, siger Claire Nullis.

/Ritzau/Reuters