Enoksen tror på støtte fra lokalafdelingerne

10. januar 2005 10:08

Orden i økonomien og støtte fra lokalafdelingerne har overbevist Hans Enoksen om, at han skal genopstille til posten som partiformand for Siumut.

- Jeg er blevet opfordret fra flere sider til at genopstille som formand og derfor har jeg valgt at gøre det, siger Hans Enoksen. Han er stolt over at der nu tilsyneladende er ryddet op i partiets økonomiske kaos og tre millioners gæld er ude af verden.

Dermed er der altså foreløbig én sikker kandidat til formandsposten når Siumut afholder landsmøde i Sisimiut i midten af februar. Hans Enoksen vil ikke uddybe hvem det er der støtter ham. Han siger blot at det er partimedlemmer, privat personer og forskellige lokalafdelinger. Dem er der 72 af. Ifølge radioavisens oplysninger kommer støtten primært fra afdelingerne i nord og midtgrønland samt en enkelt i syd.

Det er typisk Hans Enoksen først at melde ud når han har hørt hvad baglandet mener. Spørgsmålet er om han får nogen modstand til posten. Fristen for opstilling er helt frem til lørdag den 19. februar klokken tolv, så indtil da er ingenting givet.

Siden han selv vippede Jonathan Motzfeldt af pinden i 2001 har der været flere forsøg på at gøre Enoksen rangen stridig. I 2002 prøvede hans modstandere Jonathan Motzfeldt og Lars-Emil Johansen ved et ekstraordinært landsmøde at få ham afsat som partiformand. Det mislykkedes som bekendt og resten er historie.

For Hans Enoksen fik et overbevisende stemmetal ved landstingsvalget i 2002 og har siddet som landsstyreformand lige siden. Og den stol beholder han formentlig selv om han skulle blive væltet af tronen som partiformand. Det vil ikke være første gang at der er en landsstyreformand som ikke også er partiformand.

Det tegner til at blive et velbesøgt Siumut landsmøde. Allerede nu har mellem 55 og 60 lokalafdelinger meldt deres ankomst.

Hver lokalafdeling har ret til en delegeret, uanset medlemstal.

Også hovedbestyrelsen, folketings-, landstings- og landsstyremedlemmerne er delegerede. I alt altså omkring 100 mulige delegerede.