Enoksen får lomvie-kritik af WWF

Den nye fuglebekendtgørelse, der blandt andet begrænser lomviefangsten, er trukket tilbage fire dage efter, at den var trådt i kraft. Verdensnaturfonden står uforstående over for beslutningen.
Skrevet af Jonas Fievé
05. januar 2017 15:40
Versionist Connie Fontain

Fuglebekendtgørelsen der trådte i kraft den 1. januar satte en stopper for jagten på lomvier i den igangværende jagtsæson til glæde for Verdensnaturfonden.

- Det her med, at man har stoppet fangsten på den meget truede lomvie her den første januar, det er en god begrundelse på en meget bedre forvaltning og muligvis en fredning af lomvierne, siger Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfonden.

LÆS OGSÅ Fangst og salg af lomvier stopper 1. januar

KNAPK: Det er en procedurefejl

Fisker- og fangerforeningen KNAPK gjorde derfor Hans Enoksen opmærksom på, at de mente det var en procedurefejl, at den nye fuglebekendtgørelse var trådt i kraft før den nuværende lomviejagt var overstået i slutningen af februar,

 Men Verdensnaturfonden er dog langt fra enige i, at der er sket en procedurefejl

- Nej, det er der ikke. Vi står i en situation, hvor bekendtgørelsen burde have været trådt i kraft før lomviefangsten startede, og det her med, at man lovgiver om at stoppe fangsten i en fangstperiode, det er der ikke noget usædvanligt i. Det er ligesom, når man brandstofpriserne op, så bliver det også med dags varsel.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq afviser totalfredning af lomvier

Lomviejagt genoptages i morgen

Til KNR siger Hans Enoksen, at det var en fejl, at den nye bekendtgørelse træder i kraft, før nuværende lomviejagt var slut.

- Som jeg tidligere har sagt,  er fejlen mit ansvar. Heldigvis er det ordnet nu, og der vil være en foreløbig lomviejagt fra i morgen, 6. januar frem til 28. februar, siger Hans Enoksen torsdag til radioprogrammet Inuiaat Tillernerat på KNR.

Verdensnaturfonden mener dog, at der er et klart udtryk for, at naalakkersuisoq for fiskeri og fangst er blevet påvirket af KNAPK.

-Jeg ser en minister, der ligger under for pression fra interesseorganisationer, siger Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfonden.

WWF kalder den nye fuglebekendtgørelse et skridt i den rigtige retning, da den lægger op til kortere fangstperioder på lomvier.