Endnu ingen meldinger om syge sæler

Der er endnu ikke konstateret den samme sygdom blandt sæler i Grønland, som den der hærger Alaska, Canada og Rusland.
Skrevet af Jette Andersen
03. november 2011 08:48

- Man har set en hel del ringsæler, som mangler pels, har store sår og bylder og de har vejrtrækningsproblemer, så man frygter lidt, at der er ved at komme en epidemi af en art, fortæller seniorforsker på Naturinstituttet, Aqqalu Rosing-Asvid, om sælerne der er fanget i de seneste uger i Alaska, Canada og Rusland.

I sidste uge fandt man så en grønlandssæl i det sydlige Baffin Bugt, der havde lignende symptomer.

- De grønlandssæler, der er ved det sydlige Baffin, det er den samme bestand som den vi har her ved Vestgrønland. Så man frygter, at det kan sprede sig til Arktis. Men i øjeblikket ved man ikke hvad det er, siger Aqqalu Rosing-Asvid.

Den ukendte sygdom blandt sælerne er forværret i de seneste uger og i alt er der et par hundrede sæler, der er døde af sygdommen.

Tilbage i 2007 blev der skudt en ringsæl ved isfjorden i Nuuk, som havde de helt samme symptomer, som man ser i bl.a. Alaska i øjeblikket. Den blev gemt i fryseren, da man ikke vidste hvad den fejlede.

- Så den vil blive undersøgt og sammenlignet med de ting, man ser i Alaska.

Han kan ikke sige, om sygdommen også er farlig for mennesker.

- Man henstiller til, at hvis man fanger sådan en sæl, at man bruger handsker, at man ikke spiser kødet og ikke fodrer hundene med det.

Seniorforsker Aqqalu Rosing-Asvid tror at vi skal til at vænne os til syge sæler. Især grønlandssæler, fordi bestanden er vokset fra 1,8 mio. i '70-erne til over 8 mio. i dag. Derfor regner forskeren med, at bestanden skal til at stabilisere sig.

- Der er mere end en million sæler, der skal til at dø af naturlige årsager. Og det kan være noget som sult eller forskellige sygdomme.

Hvis du støder på en sæl, der mangler hår, har bylder og store sår og vejrtrækningsproblemer, vil Naturinstituttet meget gerne høre fra dig.