En søndag i torskens tegn

Tre dages madfestival i Katuaq sluttede søndag. Weekenden igennem har mere end 1500 gæster helt gratis set, hørt om og smagt på grønlandske fødevarer. Ikke mindst torsken.
Foto © : Inge S. Rasmussen
Skrevet af Inge S. Rasmussen
21. september 2015 06:09

Der har været madkonkurrence, kagekonkurrencer og fortællinger om grønlandsk mad gennem tiderne.

- Med så mange besøgende må arrangementet betegnes som vellykket, siger direktør Ulla Lynge fra Sermersooq Business Council, som står bag festivalen.

Som noget nyt, var søndagen tilegnet torsken i et samarbejde mellem KNAPK og Sermersooq Business Council.

Her kunne interesserede blandt andet høre om de islandske erfaringer med at udnytte torsken i en langt højere grad, end vi kender det fra Grønland.

- I Island har vi altid skullet leve af fisken. Vi har stille og roligt investeret tid og penge i at øge værdien for hvert kilo torsk. Og det har været en succes, fortæller Jon Gardar Gudmundsson, der er direktør i firmaet Nordic Mar.

 

Torsken bliver brugt til mange ting

Med sig i Katuaq havde han en æske fyldt med produkter, der stammer fra forskellige dele af torsken: Torskeskind der bliver lavet til læder og brugt til sko og bælter, medicinprodukter fra enzymer i torskemaven, torskelever af høj kvalitet samt et plaster, der stammer fra torskens skind.

At øge værdien for torsken er også ambitionen hos Royal Greenland, der fortalte om sit nyeste tiltag i torskeproduktionen, nemlig Nutaaq Cod - altså Ny Torsk - der stammer fra fiskekoncernens torskeprojekt i Maniitsoq.

- Næste skridt bliver en bedre udnyttelse af torsken. Vi skal lære at bruge hele torsken, også hoveder og skrog. Der er tusindvis af muligheder, selv om vi også har mange udfordringer, sagde Sten Sørensen, der er driftschef for torsk i Royal Greenland.

 

Foto © : Inge S. Rasmussen